Les festes il·legals van començar a la tardor en una nau industrial al final de la rambla de Prim, tocant a les vies del tren. I des de llavors, cap de setmana rere cap de setmana no han parat. I no són només de nit. Eduard Rovira n’és testimoni privilegiat des del seu balcó, al carrer de Josep Soldevila. Ell viu a Sant Andreu, a uns 200 metres de la nau. “Les festes són de 24 hores des de divendres fins ben bé dilluns al matí”, ha explicat a betevé. “El soroll és brutal i ara, a l’estiu, amb les finestres obertes, encara se sent més”, assegura.
I com ell, la majoria de veïns del carrer de Josep Soldevila senten les festes des de casa seva. L’allau de trucades al 112, expliquen els veïns, ha estat constant. Els sobta, per tant, que passats tants mesos no hi hagi hagut cap desallotjament per part de la policia. “Hem vist vehicles de la Guàrdia Urbana acostar-s’hi però giraven cua de seguida”, concreta Rovira. Les festes s’han arribat a anunciar, diuen, a Google Maps i és fàcil trobar a YouTube i TikTok vídeos d’assistents i DJ que hi participen. Les festes són al soterrani de la nau, que havia estat una empresa de reparació de maquinària.
La rambla de Prim, territori de “raves”
La nau es troba al final de la rambla de Prim, a la Verneda i la Pau, a Sant Martí. És a tocar de la frontera amb el districte de Sant Andreu, que, de fet, és on hi ha situats els habitatges més propers. Pel mig hi ha el descampat de les vies del tren, que no fan d’obstacle perquè el so es propagui. Precisament, l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud també ha denunciat a betevé la situació. Assegura que les “raves” a la zona fa anys que duren.
“Cada any una nau o una altra acaba ocupada per fer-hi festes”, ha explicat a betevé Cristina Galán, presidenta de l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud. La sorprèn, diu, que, tot i ser una “problemàtica recurrent, no s’hagi establert un dispositiu per evitar ocupacions de naus a la zona industrial de Sant Martí”. De fet, el 2014 la Guàrdia Urbana ja va desallotjar 200 persones d’una altra nau de la rambla de Prim, a només 50 metres d’on es fan ara les festes.
El districte ha tramitat l’ordre de precintament
L’Ajuntament assegura que el districte ja ha tramitat l’ordre de cessament i precintament de l’activitat, que s’exerceix sense llicència. Diu, però, que els ocupants no permeten l’entrada a la nau. És per això que s’ha sol·licitat a un jutge que emeti una ordre per accedir-hi. També s’han fet dispositius policials amb controls d’alcoholèmia i drogues a la zona.
La propietat, a més, ha informat el districte que ha interposat una denúncia per demanar el desallotjament de la nau.
“No volem que se’ns criminalitzi a tots”
betevé ha pogut parlar amb alguns dels ocupants de la nau, que han donat la seva versió dels fets. Han volgut desmarcar-se dels organitzadors de les festes. Diuen que viuen aquí des de fa molt de temps, que aquest espai és el sostre de moltes persones que no tenen llar, i conclouen: “No volem que se’ns criminalitzi a tots per les festes que organitzen alguns”. Han afegit que ells també organitzen activitats culturals per a veïns de la zona.