calor intensa

Dos dies de ple estiu. Només dos. Aquest és el resum meteorològic de la setmana que tot just acaba de començar. No és que després hagi de fer fred i hagi d’estar plovent cada dia, però l’estiu canicular, aquesta setmana, només vol fer acte de presència un parell de dies.

meteograma Barcelona

I la “culpa” de tot plegat, com el temps del cap de setmana passat la tindrà, en una gran mesura, el vent. Un vent que durant el cap de setmana ha bufat de component marítim, fresc i humit i que ja aquesta tarda canviarà a garbí, molt més eixut i reescalfat. Per tant, ja aquesta tarda notarem un ascens clar de les temperatures, amb màximes que es voldran començar a acostar de nou als 30 ºC.

Aquest vent de garbí vol continuar bufant tot dimarts i la primera meitat de dimecres. Això, barrejat amb un augment notable de les temperatures a les capes mitjanes de la troposfera, farà que les temperatures màximes continuïn escalant dimarts i dimecres, amb màximes per damunt dels 30 ºC a molts barris barcelonins. Com que és un vent més eixut i no sembla haver-hi cap complicació sinòptica, serà també el moment de la setmana en què esperem més estones de sol. Dos dies de ple estiu.

avance setmanal

Però com us hem dit, seran només dos dies. Dimecres a la tarda ens hauria de creuar la cua d‘un front que reactivarà les tempestes de l’interior i els Pirineus. D’entrada, semblen poc probables a Barcelona durant el dimecres, però el vent tornarà a girar a est/sud-est amb el pas del front. Un altre rebuf. Vent humit i fresc que farà que tornin a augmentar els núvols baixos i que baixin les temperatures.

I aquesta situació és la que podria tenir més continuïtat durant la setmana. Sembla clar que el rebuf podria aguantar ben bé fins divendres però alguns mapes comencen a apuntar que es podria allargar també durant el cap de setmana. Caldrà remenar aleshores quines condicions tenim en altres capes atmosfèriques per saber l’abast final de les tempestes, que a partir de dimecres seran freqüents i amb intensitat a l’interior, Pirineus i nord-est, però que, avui, no queda clar que puguin arribar a la ciutat. Tot i això, Barcelona comença a agafar números. Alguns mapes indiquen força enrenou entre dijous i divendres, però d’altres mantenen les tempestes bàsicament a l’interior. Falten dies i caldrà perfilar-ho.

Recordeu que aquesta previsió setmanal pot canviar en el decurs de la setmana. Podeu mantenir-vos informats al @btveltemps