camp-serra-litoral
Pastura a la Serralada Litoral

Tampoc no ha pogut ser aquesta vegada. La borrasca Juan ha fet ploure a Catalunya, també a les capçaleres, tot i que en aquest darrer sector malauradament ha estat poc abundant, insuficient per omplir aqüífers i fer augmentar el cabal dels rius d’aquest àmbit.

Per contra, la pluja ha estat or per a cultius i sembrats, sobretot a l’interior, Ponent i del sud del país, així com per als boscos de molts sectors del territori.

Una pluja que fa saó als sembrats de l’interior i Ponent

Durant els primers estadis de creixement del cereal, a la tardor, la humitat i la preparació del sòl són factors clau perquè el gra germini correctament. Ara, a mitjans de gener, el cereal ja hauria d’haver nascut i requereix també aigua per a les primeres fases de creixement. Els dies curts i la baixa altura solar fan que no faci falta gran quantitat de precipitació per mantenir el bon estat i ritme de creixement dels sembrats.

La pluja de divendres ha estat or caigut del cel per a sembrats i conreus diversos. Justament, ha estat a les comarques de Ponent i sectors del sud pròxims al Camp de Tarragona on la pluja ha estat més abundant, d’entre 15 i 40 litres per metre quadrat. Tot i que convé que continuï plovent en endavant, la pluja de les darreres hores ha estat altament beneficiosa i suposarà un petit respir per a l’agricultura de secà.

Precipitació acumulada el 19 de gener del 2024

Pluja beneficiosa també per als boscos i matollars del litoral i el prelitoral central

L’índex de precipitació estàndard (IPE) del Servei Meteorològic de Catalunya permet fer l’avaluació de l’excés o dèficit de precipitació en un territori mitjançant diverses escales temporals.

Els intervals curts (escales o finestres inferiors a nou mesos) són útils per estimar la humitat del sòl, per tant donen informació de la disponibilitat d’aigua de boscos i sembrats.

Els boscos del litoral i el prelitoral central eren dels més perjudicats per la sequera acumulada a finals del 2023, tal com es pot comprovar al mapa inferior. La sequera, amb aquesta finestra de nou mesos, es podia qualificar d’extrema.

La pluja recollida en els els episodis dels dies 5, 11 i 19 de gener del present 2024 supera els 20 o 30 litres en molts punts d’aquest àmbit tan assedegat. Es tracta, per tant, de registres insuficients per a omplir aqüífers, però prou bons per hidratar les arrels de les formacions arbustives i també dels arbres d’aquest àmbit. La baixa evaporatranspiració d’aquesta època (pèrdua d’aigua per evaporació a causa del sol) afavoreix que l’aigua es mantingui més dies al subsol, fet que beneficia les plantes.

Els rius pirinencs no han notat la pluja

Els registres de poc més de 5 o 7 litres per metre quadrat que totalitzaven algunes estacions meteorològiques de les capçaleres del Llobregat, el Cardener o el Ter i el Freser a mitja tarda de divendres, eren insuficients com per fer-se notar en forma d’un augment significatiu del cabal dels rius.

Així ho mostraven els gràfics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) del cabal del riu Llobregat a Guardiola de Berguedà, o del Ter al seu pas per Ripoll.

La pluja haurà servit només per estabilitzar o frenar lleugerament durant uns pocs dies la pèrdua d’aigua dels embassaments de les conques internes, actualment poc per sobre el 16 % de capacitat.