Aquest cap de setmana estem parlant d’inestabilitat i risc de tempestes a moltes comarques, per això fins a primera hora estava vigent l’alerta del pla Inuncat de Protecció Civil.
Sovint utilitzem diferents conceptes per expressar que pot ploure fort i aquesta pluja pot causar incidències, amb tecnicismes com “perill”, “risc” o “vulnerabilitat”. Què volen dir exactament tots aquests elements?
Els conceptes de perill, risc i vulnerabilitat
En primer lloc, el “perill” és el fenomen natural en qüestió, que la societat no pot controlar: un aiguat, tempestes, nevades, tornados, esllavissades, allaus, etc… Aquest cap de setmana, el “perill” principal és el meteor de la pluja, en forma de tempestes que descarreguen molta aigua en poca estona. Dins d’aquest perill se’n desprenen diferents variables a tenir en compte, com ara la intensitat, l’extensió i la persistència d’aquestes precipitacions.
El “risc” és la possibilitat que un fenomen natural pugui provocar danys sobre el territori. En aquest sentit, parlaríem de les possibles afectacions de les tempestes sobre el terreny. Aquest risc depèn de la “vulnerabilitat”, que alhora està condicionada per molts factors: infraestructures, densitat de població, urbanisme, etc. Així doncs, la vulnerabilitat és la susceptibilitat de persones, objectes o elements a patir danys o puguin ser afectats negativament per una pertorbació.
En l’àmbit social, podem disminuir els riscos, de tal manera que un fenomen natural incontrolable causi els mínims danys possibles sobre el territori i les persones. Per minimitzar el risc, es tracta de reduir la vulnerabilitat.
Per exemple, si cauen 100 litres a la Tossa d’Alp, és molt poc probable que provoquin danys, perquè és una zona deshabitada i sense infraestructures. En aquest cas, parlaríem de vulnerabilitat baixa o inexistent, per tant, de risc baix o molt baix.
En canvi, el mateix fenomen -la pluja de 100 litres- a Barcelona, tenen un risc molt més elevat perquè la vulnerabilitat sí que és alta, ja que parlem d’una àrea metropolitana densament poblada, amb dos cursos fluvials, infraestructures, edificacions, etc., de tal manera que aquest meteor pot causar danys i afectacions sobre el territori.
Tot això ho hem parlat amb la Montse Font, cap del servei de gestió d’emergències de Protecció Civil. Aquests tres conceptes són bàsics i imprescindibles alhora d’elaborar els mapes de risc i la vulnerabilitat concreta per municipis del pla Inuncat.