Les primeres cinc cries de tortuga careta (o babaua) del niu de la platja de la Mar Bella han començat a néixer aquesta passada nit de dijous a divendres. S’espera que els propers dies, en les hores de foscor, es descloguin la resta dels 60 ous. Després de néixer, les cinc petites tortugues s’han portat a la Fundació CRAM per criar-se en captivitat fins que arribin al pes adequat.

La troballa del niu de la Mar Bella –el primer documentat en una platja de Barcelona–va ser la nit del 15 al 16 juliol després que dies abans s’hagués vist per la platja la presència d’una tortuga babaua. Tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i de la Fundació CRAM van localitzar, en total, 77 ous, que es van traslladar terra endins per evitar inundacions. Fins a 17, en canvi, van ser traslladats directament en un primer moment al CRAM per incubar-los artificialment i ara també estan a punt de descloure’s.

Operatiu de protecció per les pluges

Les pluges que s’han previst per a les properes hores han obligat als equips del CRAM, l’Ajuntament i la Generalitat, desplaçats a la zona on hi ha el niu i protegir-lo de les pluges. El tècnic de l’erquip de Clínica i Rescat del CRAM, Guillem Figueras, ha explicat que “Barcelona està en alerta vermella” per les pluges pronosticades que, segons detalla, “es podria inundar el niu i les tortugues ofegar-se“.

En aquest sentit, Figueras concreta que “gràcies a haver detectat el niu i haver-lo senyalitzat i controlat [des de la descoberta] fa que ara puguem cobrir-lo i preparar-nos per l’arribada d’aquest front”. Així, la intenció és facilitar que les tortugues puguin sortir d’aquest niu “sense cap problema” i “assistir-les perquè puguin tornar al mar“.

Està previst que les properes nits neixin les 55 cries que hi ha al niu encara i per a això la zona de la platja on hi ha el niu continuarà vigilada pels 1.500 voluntaris que es van oferir a fer-hi guàrdia per evitar que algun banyista o altres persones poguessin fer malbé els ous.