Les restes de la borrasca Oscar, la protagonista meteorològica de la setmana passada, encara donaran guerra les pròximes hores. L’aire fred associat a les desfetes de la pertorbació transitarà pel nord-est de la península Ibèrica entre dimarts i dimecres, tot afavorint la proliferació de ruixats i tempestes localment intensos.

Protecció Civil, basant-se en els avisos de perill emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya, ha activat l’alerta del pla Inuncat de cara a dimarts.

Avisos de perill per pluja intensa, sobretot dimarts

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos de perill per intensitat de precipitació de cara a dimarts i dimecres.

Dimarts, 13 de juny, els avisos de perill per intensitat de precipitació abracen la totalitat del territori català. Al matí, sobretot el Pirineu oriental, punts de l’est de la Catalunya Central, el prelitoral i les Terres de l’Ebre. A la tarda, la resta del territori. Al vespre, els avisos se centren cap al litoral i el prelitoral i abracen també el Barcelonès.

L’avís de perill que caiguin més de 20 litres en 30 minuts és entre moderat i alt, amb un nivell màxim de 4 sobre una escala de 6. A les comarques del nord-est l’avís de perill és alt.

El Meteocat avisa que els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i que és possible que hi hagi fenòmens de temps violent (pedra de més de 2 cm i/o ratxes de vent molt fortes). També apunta que és probable que de forma local hi hagi acumulacions de més de 60 litres per metre quadrat.

Dimecres es redueixen els avisos, però encara n’hi ha de cara a la tarda de color groc per al Vallès Occidental i l’Oriental, la Selva i Osona.

Quan és més probable que plogui a Barcelona?

La ciutat de Barcelona podrà veure ploure en diversos moments entre dimarts i dimecres. La primera oportunitat la tindrem dimarts de matinada a causa del pas d’una primera franja de ruixats procedent del sud-oest. En general aquest primer episodi serà breu i s’allunyarà a primera hora de la jornada.

Precipitació prevista per a dimarts al vespre segons el model Arome (Meteociel.fr)

El plat fort es preveu dimarts a la tarda als Pirineus i els Prepirineus, i posteriorment a l’interior i el prelitoral. Tot sembla indicar que les tempestes procedents del prelitoral podran afectar Barcelona i sobretot el sud de la regió metropolitana dimarts al vespre i en menor mesura durant les primeres hores de la nit. Les tronades podrien arribar amb força energia al litoral central.

Dimecres minvarà la inestabilitat, però el rebuf podrà afavorir la formació de xàfecs durant la tarda en punts del litoral i el prelitoral barcelonins. Dimecres a la tarda, per tant, podria tornar a ploure a Barcelona.