refugi biodiversitat parc diagonal mar

Bona part del Parc de Diagonal Mar s’ha qualificat com a refugi de biodiversitat amb l’objectiu de preservar i afavorir la flora i la fauna que s’hi troben. Concretament, l’àrea protegida abraça 134.331 metres quadrats, és a dir, un 56,8 % de la superfície. Aquesta zona està dotada d’una gran riquesa tan vegetal com animal. Així doncs, s’hi han detectat més de 150 espècies d’aus diferents, moltes de les quals protegides, que o bé s’aturen al parc a descansar durant les rutes migratòries o bé escullen aquest indret per reproduir-se o hivernar. Alguns exemplars són el rossinyol bord, la gavina corsa o la gavina capnegre.

A banda, també hi habiten aus aquàtiques, com el bernat pescaire o el martinet blanc, insectes, papallones, petits rèptils i mamífers i un ampli ventall d’espècies vegetals com el lliri groc, el nenúfar blanc o els xiprers dels pantans, el pollancre i el tamariu africà, entre d’altres.

Sis espais verds protegits a Barcelona

Amb el del Parc de Diagonal Mar ja en són sis els espais verds protegits a Barcelona. Tant el Parc de Joan Miró, els Jardins de Valent Petit, la Fàbrica de Ca l’Alier, la plaça de les Glòries Catalanes, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, com ara el Parc de Diagonal Mar, estan inclosos al projecte de naturalització mitjançant el qual l’Ajuntament vol augmentar fins a 383 hectàrees les zones dedicades a la conservació de la biodiversitat a la ciutat.

Mesures específiques dins del refugi

Les zones del parc que acullen aquest refugi requereixen mesures específiques per tal de garantir-ne la protecció. D’aquesta manera, a partir del 19 d’abril, els gossos no podran accedir a l’àrea restringida. No obstant això, disposen d’una zona d’esbarjo de 1.000 metres quadrats, així com altres zones no qualificades com a refugi per on podran continuar passejant.

Tot i això, l’Ajuntament explica que durant els propers dies hi haurà informadors durant tot el dia per comunicar als ciutadans aquestes normes específiques com, per exemple, la importància de no donar menjar als animals del parc ni tampoc alliberar espècies com tortugues o peixos. Igualment, el consistori instal·larà material informatiu per tot el parc.