L'erupció de La Soufrière, des del satèl·lit, el dia 9 d'abril. font: Copernicus/Sentinel

El sofre associat amb l’erupció d’un volcà situat a les petites Antilles podria arribar entre dimarts i dimecres a les illes Canàries o, fins i tot, a alguns trams del sud-est peninsular.

La Soufrière, un volcà amb antecedents

La Soufrière és el punt més alt i també el nom del volcà situat a la petita illa de Saint Vicent que està causant aquests dies una gran erupció.

Es tracta d’un estratovolcà (igual que els més propers Etna o Teide), que es caracteritza per tenir unes erupcions molt explosives i amb grans emissions de gasos a l’atmosfera.

Darrer avís de cendra volcànica de la NOAA. Font: NOAA

És un volcà que ja ha entrat en erupció recentment. El cop més proper a l’actual va ser el 1979, tot i que durant el segle XX també se’n va registrar una erupció important l’any 1901.

Les partícules de sofre podrien viatjar més de 6.000 km

Tot i que els avisos de cendra volcànica (VAAC) emesos per la NOAA americana indiquen que el plomall de cendra no creuarà l’Atlàntic, el cert és que alguns models de previsió indiquen que les partícules de pols associades amb l’erupció podrien arribar fins i tot a la península Ibèrica o, en dies posteriors a Itàlia.

Previsió de partícules de SO2 per a dimarts, a les 12h. Font: windy.com

Així, el model de pronòstic de contaminació implantat per Copernicus i distribuit per Windy, indica que durant aquest dimarts, el sofre podria arribar a les capes mitjanes i altes de la troposfera de les Canàries més orientals (Lanzarote i Fuerteventura), un fet que l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) segueix amb deteniment.

Malgrat tot, és una possibilitat que, a hores d’ara, sembla baixa i no serà nociu per a la salut (si arribés el cas) . A hores d’ara, no hi ha constància que hagi arribat.

Encara amb més incertesa hi ha la possibilitat que una petita part d’aquest sofre arribi al sud-est de la península entre dimecres i dijous, tot i que seria de forma anecdòtica i durant un període molt curt de temps.

Previsió de partícules de SO2 per a dimecres, a les 12h. Font: windy.com

En el cas de Barcelona, des de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya ens han informat aquest dilluns que no hi havia constància de cap intrusió de sofre a les estacions de mesura de casa nostra.

La dinàmica atmosfèrica podria fer en aquest cas que esdeveniments que passen a l’altra banda de l’Atlàntic puguin arribar a Europa després d’un viatge de més de 6.000 km.

Un fenomen semblant al que fa a vegades la pols del Sàhara, però en sentit contrari.

L’erupció de La Soufrière farà abaixar la temperatura planetària?

És cert que grans erupcions volcàniques han tingut grans repercussions pel que fa a la temperatura planetària.

El cas més recent és el del Pinatubo, fa només 30 anys, l’any 1991. La potent i violenta erupció d’aquest volcà de les Filipines va comportar una reducció de la temperatura de prop de 0,5 ºC al món.

En el cas de La Soufrière sembla difícil, a hores d’ara, que arribi a comportar un canvi semblant. Sense anar més lluny, el Pinatubo va tenir un índex d’explosivitat volcànica (VEI) 6 en una escala que arriba al 8, mentre que La Soufrière ha estat catalogada (de moment) com a VEI-4.