(ACN / Redacció) Els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat hauran de regar part del cultiu amb l’aigua provinent de l‘EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) del Prat mentre durin les restriccions d’aigua de l’alerta per sequera. De fet, el canal de reg que utilitzen habitualment veurà limitat el seu cabal a la meitat com a conseqüència directa de la retallada del subministrament.

Reg amb part d’aigua de la depuradora

Des d’Unió de Pagesos es mostren comprensius amb les restriccions d’aigua imposades, les quals els suposen passaran de 600-700 litres/segon del canal de reg de la dreta del Llobregat, a poder utilitzar la meitat d’aquest cabal, més 100 l/s d’aigua regenerada a l’EDAR del Prat de Llobregat. “Era necessari perquè no hi ha aigua. La ciutat no es pot quedar sense aigua. Tampoc els pagesos, però aquí al Baix Llobregat tenim l’avantatge de tenir la depuradora“, afirma Lluís Parés, portaveu comarcal d’Unió de Pagesos.

De fet, recorden que el 2008 ja es van abastir de la depuradora. Aleshores van haver problemes amb la salinitat de l’aigua. Ara una nova dessaladora redueix a la meitat la concentració de sal a la meitat. “Fins i tot en té menys que l’aigua que habitualment utilitzem del riu”, diu Parés, de manera que la qualitat és “molt bona” i les collites no se’n ressentiran.

Aquestes són les restriccions d’aigua (mínimes) a Barcelona amb l’alerta per sequera
Les restriccions d’aigua a Barcelona afectaran el reg de parcs i jardins, així com els usos agrícoles industrials i recreatius, i algunes ja s’estan aplicant

Alguns recels entre els pagesos

Tot i això, també n’hi ha amb certs recels. D’una banda, pel repartiment d’aquesta aigua. “S’hauran de fer torns exhaustius per tal que tots puguem regar”, alerta Lluís Solanas, president de la Cooperativa Agrària Santboiana. D’altres, temen afectacions a les collites. “Fem agricultura ecològica. Aquesta aigua quina qualitat tindrà? No és el mateix aigua de la depuradora que aigua de pluja. S’ha fet analítica per comprovar que no hi hagi metalls pesants, per exemple?”, es pregunta Andy Alvarado, agricultor de Soulblim.

Ara per ara som en plena època de carxofes. El sector confia a salvar la temporada gràcies al sistema de reg, malgrat que admeten que l’aigua de pluja seria més beneficiosa pel fruit. El temor principal, apunten, és si les restriccions s’allarguessin cap a la primavera i se’ls obligués a abastir els camps de fruiters amb l’EDAR. “Si no tenen prou aigua, la fruita no tirarà endavant“, recalca Solanas.

Què passarà si s’allarga la restricció al febrer?

Si al febrer no millorés la situació de sequera, l’ACA ha avançat que l’abastiment del canal de reg es retalli més, fins deixar-lo en 200 l/s. Aleshores s’ampliarà l’aigua provinent de l’EDAR fins als 200 litres. En un hipotètic extrem de restriccions severes al març, es podria tallar del tot l’aigua del canal de reg i els camps es podrien abastir amb fins a 400 l/s, segons el portaveu d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat, Lluís Parés. Per tot plegat, esperen i confien que arribin les pluges i es puguin revertir les limitacions.