La migradora dels cards (“Vanessa cardui”) és una bonica papallona diürna acolorida, pràcticament cosmopolita, que es fa molt visible en alguns moments de l’any a la ciutat de Barcelona, sobretot ara a la primavera i també a la tardor.
a les flors de casa: Migradora dels cards, papallona del lledoner, safranera de l’alfals, cleòpatra, blanqueta perfumada, paó de dia, blanqueta de la col #joemquedoacasa #BigSitConfinament @catalanbms pic.twitter.com/RkFu963AyQ
— Andreu Ubach (@socunBot) March 19, 2020
Aquesta papallona té la peculiaritat d’efectuar un llarg viatge migratori, de milers de quilòmetres, entre el nord d’Àfrica i el nord d’Europa. La vida efímera de les papallones no permet que un mateix individu pugui fer tot el trajecte. És per aquest motiu que fan falta diverses generacions de papallones, entre sis i vuit, per tal de completar moviments migratoris de més de 6.000 quilòmetres.
Malgrat això, una mateixa papallona pot arribar a cobrir trajectes de més de 1.000 km i arribar a volar a altures notables, en algun moment per sobre de 500 metres. Volen activament a uns 15 km/h, tot i que amb l’ajuda del vent poden assolir velocitats de 45 o 50 km/h.
Descoberta científica de la papallona dels cards per a tota la família
El Museu de Ciències Naturals de Granollers disposa des de l’any passat de l’exposició permanent “Tu investigues”, que té com a objectiu acostar nens i famílies al món de la investigació i l’exploració de la natura.
Recentment han donat vida a l’Estela, una nena investigadora que constitueix la imatge d’aquesta exposició. L’Estela és la protagonista d’una història en què toparà amb un seguit d’enigmes que haurà de resoldre seguint pistes del medi natural amb l’ajuda dels científics.
La primera aventura s’anomena “Estela i el misteri de les papallones dels cards”. Es compon de sis capítols amb un relat que té continuïtat i que segueix el mètode científic: davant un dubte inicial es crea una hipòtesi de resolució que es va testant per provar si és certa o no. El repte gira a l’entorn del llarg viatge que fa la papallona dels cards.
L’activitat s’acompanya de material pedagògic: fitxes, dibuixos per pintar, un retallable, un mapa o vídeos per complementar la descoberta.
Es tracta d’una proposta ideal per a dur a terme aquests dies de confinament amb nens i en família.
Es pot accedir a l’aventura directament des del web del Museu de Granollers, o bé a des de les seves xarxes socials (Facebook, Instagram o Twitter)
Hola! Sóc l’Estela!! Voleu investigar amb nosaltres? Seguiu-me a @mcngranollers.!! us hi espero ben aviat amb moltes sorpreses, pistes i jocs!#tuinvestigues #investigaamblestela #joemquedoacasa #papallona #papallones #biodiversitat #educacionprimaria #educació #catalunya #cbms pic.twitter.com/0iva7GhqJU
— Museu de Ciències Naturals de Granollers (@mcngranollers) April 6, 2020