orenetes, Xavi Nava
Agrupació d'orenetes a Sant Quintí de Mediona. Foto: Xavi Navas

La marxa de les orenetes és notícia cada any quan arriba el setembre, tot i que la data pugui variar alguns dies amunt o avall, i més darrerament, immersos en un context clar d’escalfament planetari.

La calor d’estiu no frena la marxa de les orenetes

L’ambient totalment estiuenc que estem vivint aquest setembre podria fer-nos pensar “a priori” que les orenetes encara no han començat a marxar. La realitat, però, és força diferent: la seva marxa (gradual) ja s’ha iniciat.

La migració de les aus és un procés complex que també es veu condicionada pels efectes del canvi climàtic. Segons apunta el Projecte Orenetes, alguns estudis estan veient que s’ha avançat la data d’arribada a casa nostra de les orenetes, tot i que també s’està veient que la data de retorn a Àfrica igualment es produeix abans. L’observador fenològic del Fenocat Josep Borrell ha detectat que l’oreneta vulgar arriba actualment 24 dies abans que fa 50 anys a Serra d’Almos (Ribera d’Ebre).

Sigui com sigui, l’observació i registre constant de dades any rere any per part d’ornitòlegs i aficionats, i projectes com el Projecte Orenetes, Fenocat o Ritme Natura estan aportant informació de gran interès per a la comunitat científica i per poder extreure conclusions.

Ornitho.cat és un portal web que recull i intercanvia informació sobre les observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d’aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d’aigua dolça i orquídies de Catalunya.

El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions.

Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya.

Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta cuablanca. Font: Ornitho.cat

L’oreneta cuablanca, una espècie relativament habitual a Barcelona, encara es fa força visible en el conjunt del territori aquesta setmana (10-16 setembre). Malgrat això, les observacions d’aquesta espècie ja estan minvant clarament respecte a ara fa unes setmanes, fet que indica que aquest ocell ja comença a marxar de Catalunya.

El nombre d’observacions es troba una mica per sota les de l’any passat per aquestes dates, i també per sota la mitjana històrica, és a dir, s’observen lleugerament menys orenetes cuablanques aquests dies del que seria habitual per les mateixes dates, fet que indicaria que podrien haver iniciat la marxa una mica abans de l’habitual.

Evolució de la freqüència d’observació de l’oreneta vulgar. Font: Ornitho. cat

L’oreneta vulgar, espècie que ocupa en major mesura zones rurals, per contra, encara es fa molt present aquests dies en el conjunt del territori. Tot i això, la gràfica de freqüència d’observació permet entreveure una lleugera baixada respecte a ara fa un dies, fet que podria indicar l’inici de la marxa. Sigui com sigui, les observacions d’aquesta espècie són clarament inferiors a les de l’any passat per a les mateixes dates i també respecte a la mitjana històrica.

Diferència entre l’oreneta cuablanca i l’oreneta vulgar

El roquerol, un ocell que també pertany a la família de l’oreneta vulgar o cuablanca no marxa a la tardor cap a Àfrica. Actualment, per tant, es fa visible en alguns indrets del territori.

Roquerol, autor Marc Illa
Roquerol acabat d’anellar. Autor: Marc Illa

Els falciots negres van marxar al cor de l’estiu

El falciot negre va marxar de Barcelona de forma generalitzada durant la segona meitat del juliol, tal com sol ser habitual. Segons els experts, el perquè d’aquesta marxa prematura rau en el fet que els polls que han nascut aquí ja poden volar sense problemes en aquesta època de l’any. És per aquest motiu que opten per emprendre el camí de tornada cap a Àfrica, cap a les zones on passaran la tardor i l’hivern.

El falciot pàl·lid, en canvi, encara és ben present a Catalunya, la seva marxa es produirà gradualment a principis de tardor. També podem veure encara ballesters, uns ocells que sovint es confonen amb els falciots i també acostumen a marxar de forma general a principis de tardor.

Diferència entre el falciot negre i el ballester