mapa pluja 010921
Previsió de precipitació fins dijous 2 de setembre al migdia. Font: ECMWF/ tiempo.com

És urgent que plogui a Barcelona i a molts sectors del litoral i el prelitoral, on la sequera ja és excepcional, cosa que es fa plenament visible en forma de decaïment forestal.

A la serralada Litoral, per exemple, ja es visualitzen grans extensions de pins pinyoners morts i d’alzines seques a causa de la manca d’aigua dels darrers mesos. La sequera ve de lluny, s’arrossega des de fa més d’un any, un fet que n’ agreuja encara més la situació.

L’aproximació d’un embossament d’aire fred en altura afavorirà els ruixats dijous

L’embossament d’aire fred en altura, que els darrers dies ha quedat aparcat a l’oest de la península Ibèrica, tendirà a anar-se aproximant a Catalunya i afavorirà que dijous sigui un dia insegur i amb risc de xàfecs i tronades a moltes comarques.

Mapa d’altura (500 hPa) previst per a dijous al migdia. S’observa la presència d’una bossa d’aire fred al nord de la península Ibèrica. Font: GFS/Wetterzentrale.de

Malgrat que no hi ha consens absolut pel que fa al pronòstic -un clàssic en situacions complexes de finals d’estiu al Mediterrani-, la majoria preveuen la formació de xàfecs i tronades entre la nit i la matinada de dijous cap a l’oest i el sud de Catalunya.

Les precipitacions aniran avançant cap a llevant i al llarg de la matinada i tot fa pensar que assoliran la regió metropolitana de Barcelona i la capital catalana entre la matinada i les primeres hores del dia. Els ruixats, localment intensos en alguns moments, es podran allargar fins al migdia o primera hora de la tarda, tot i que amb intermitències.

A la tarda les precipitacions es concentraran cap a les comarques gironines. A Barcelona s’obriran clarianes, però no desapareixerà del tot la possibilitat de ruixats cap al nord del Maresme o del Vallès Oriental.

Treva per a divendres

El temps s’estabilitzarà transitòriament de cara a divendres. Les clarianes tornaran a ser protagonistes a Barcelona, per bé que a partir del migdia i al llarg de la tarda descarregaran ruixats i alguna tempesta en zones de muntanya del prelitoral, la Catalunya Central i els Pirineus.

El cap de setmana s’iniciarà amb força núvols a Barcelona i rodalia. El vent humit de mar cap a terra aportarà nuvolades que podran deixar escapar algun plugim o xàfec curt de tant en tant.

Diumenge s’entreveu que serà un dia més tranquil en conjunt.

Barcelona ha viscut el tercer estiu més sec des que hi ha registres de pluja

Segons els registres de l’Observatori Fabra, entre el dia 1 de juny i el 31 d’agost s’han acumulat tan sols 25,1 litres per metre quadrat, un valor que representa el 26 % de la precipitació normal en la mitjana del període de referència 1981-2010, que és de 95 litres per metre quadrat.

La pluja és urgent. Per poc que plogui dijous serà un veritable regal caigut del cel.