Aquest dilluns s’intensificarà la calor i, després d’una petita pausa, entre dijous i diumenge podríem tenir un episodi d’altes temperatures. Aquest cap de setmana la calor ja ha estat intensa: el termòmetre nocturn no han baixat de 24 ºC  i ha superat, còmodament, els 30 ºC durant el dia. [ Imatge: @xavicabopapiol ]

Quan es parla d’onada de calor?

Convé recordar que aquest terme, malgrat no tenir una definició estricta, s’empra habitualment quan s’enregistren temperatures clarament superiors a les habituals per a l’època de l’any, en una regió extensa, i durant tres dies consecutius o més.

El llindar a partir del qual es parla d’onada de calor sol ser diferent per a cada municipi, és a dir, no és el mateix que el termòmetre assoleixi 34 graus a Barcelona, on és poc habitual, que a la ciutat de Lleida o a Girona, on hi estan força més avesats.

El Servei Meteorològic de Catalunya estableix, en el cas de Barcelona, el valor de 33,4 ºC a partir del qual es  parla d’una temperatura anormalment alta, i de 2,5 ºC, en el cas d’onada de fred.

Quants dies durarà l’episodi de calor intensa?

La calor s’intensificarà de forma transitòria aquest dilluns, jornada en la qual el termòmetre podrà situar-se entre 31 i 33 graus en les hores centrals de la jornada a Barcelona.

Protecció Civil parla d’onada de calor en algunes comarques de Ponent i l’extrem nord-est, on es preveu que sí que s’assoleixin al llarg dels pròxims dies temperatures anormalment altes.

El termòmetre es desinflarà lleugerament entre dimarts i dijous arreu, però caldrà estar pendents, “a posteriori”, d’un repunt de la temperatura coincidint amb l’aproximació del cap de setmana.

Barcelona, possiblement al marge de l’onada de calor

La calor serà notable entre divendres i diumenge a l’interior i Ponent, on en molts casos se superaran, i durant uns quants dies seguits, els llindars de temperatura màxima a partir dels quals es pot parlar d’onada de calor.

La calor serà forta a Barcelona, amb xafogor acusada, però de moment no sembla que s’arribi al context d’onada de calor, és a dir, que se superi durant tres dies o més la marca dels 33,4 graus de temperatura màxima.

Els mapes a mitjà termini indiquen un descens moderat del termòmetre a partir de diumenge, un fet que coincidiria, curiosament, amb l’entrada de la canícula de l’estiu, el període estadísticament més càlid de l’any, habitualment entre el 15 de juliol i el 15 d’agost.