La flota de taxis de Barcelona en té un des de fa uns dies de 100 % elèctric. Es tracta d’un model de taxi Tesla, propietat de Syed Junaid, un taxista que fa cinc anys que treballa al sector. Va triar aquest model “per pura convicció amb el concepte de ciutat verda“, tot i que reconeix que “les administracions no ho posen gens fàcil“.

Explica que va iniciar la compra d’aquest vehicle, de zero emissions de CO2, el febrer i, des de llavors, “ha trigat dos mesos a poder instal·lar un endoll a la plaça d’aparcament públic que té a l’Hospitalet”. És una situació que constata, diu, “la soledat amb què et quedes davant la manca de suport de l’administració amb aquells que ens creiem el model que tant pregonen”.

Amortització ràpida

En Syed afirma que l’amortització d’aquest vehicle, que li ha costat 92.000 euros, la farà en uns cinc anys perquè “hi ajuda el fet que no pagaré combustible, tinc gratuïtat en les càrregues als endolls públics i als de Tesla, i em bonifiquen l’impost de circulació o els peatges d’autopistes gestionats per la Generalitat”, entre d’altres. Un altre dels factors destacats és que el vehicle, com que no té motor d’explosió, “no necessita tantes visites al taller per revisar filtres, canviar l’oli o substituir l’embragatge”, afegeix en Syed.

El temps amb què Junaid calcula amortitzar la inversió encaixaria amb el temps màxim a partir del qual l’administració obligarà a substituir els taxis a partir del 2019, que serà de 10 anys a nivell general; però de 14 anys en els vehicles nous amb emissions ‘0’, com els Tesla —10 en cas de tractar-se d’un vehicle de segona mà—.

El taxi Tesla Barcelona: Un vehicle pioner

El Tesla d’en Syed és pioner a Barcelona, i el tercer a l’Estat que s’ofereix com a taxi. Només existeixen dos vehicles més així, un a Sabadell i un altre a Bilbao. Es tracta d’un referent per a altres companys de volant d’aquest taxista, com en Tabraiz Shaheen, que espera que “en un futur hi hagi més taxis ecològics com aquest a la ciutat”, alhora que demana “més implicació de les administracions per evitar que altres companys tinguin els problemes que ha tingut en Syed”.