Dissabte es va anomenar la borrasca Fien, la sisena de gran impacte de la temporada en previsió que ocasioni un fort temporal de mar, vent i neu a diversos sectors de l’oest d’Europa, també a la península Ibèrica i Catalunya. Abans, però, es preveu que la borrasca Gérard, anomenada diumenge per Meteo France, també impliqui afectacions, sobretot a França al llarg de dilluns.
El Gérard es farà notar dilluns a Catalunya i als Pirineus
Dilluns el front de diumenge a la tarda, el qual només haurà deixat nevades febles al nord dels Pirineus i alguns xàfecs dispersos al nord-est, ja serà història i s’emplaçarà entre Sardenya i Itàlia.
El primer dia de la setmana ens veurem afectats per una massa d’aire més freda i pel vent de ponent i mestral impulsat per la borrasca Gérard, la qual se centrarà cap a Normandia i generarà un temporal marítim molt dur i ratxes de vent molt fortes a la costa atlàntica francesa i també a Galícia, el Cantàbric i les costes del nord de Portugal.
A banda del vent, el Gérard afavorirà les precipitacions a tot el vessant atlàntic i àrees d’influència.
En el cas de Catalunya dilluns es preveuen nevades al vessant nord dels Pirineus i zones d’influència (l’Alta Ribagorça, nord dels Pallars Jussà i Sobirà, Andorra i nord de la Cerdanya). En aquest àmbit el gruix de neu nova es podrà situar entre els 10 i 25 cm aproximadament.
Al vessant sud de la serralada i els Prepirineus també hi arribarà, més feble, la precipitació. En aquest àmbit només s’esperen nevades febles, enfarinades, d’entre 1 i 10 cm. La zona del Pirineu occidental (el Pallars Jussà, l’Alt Urgell i sobretot l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà) rebran més precipitació que el sector oriental (el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès). També s’espera que pugui ploure una mica a Ponent, punts de la vall de l’Ebre i l’altiplà central.
La cota de neu, variable
La cota de neu serà força variable, arribarà al fons de les valls a primeres hores (600-800 m), tot i que a la tarda i el vespre s’enfilarà transitòriament cap als 1.000 o 1.200 m.
Dimarts, el torn de la borrasca Fien
Dimarts entrarà en acció la borrasca Fien, la qual s’haurà format i profunditzat en qüestió d’hores. La ventada s’intensificarà a Catalunya, sobretot al litoral, el prelitoral i sectors de l’interior i del sud, on s’esperen cops d’entre 70 i 90 km/h.
Dimarts continuarà nevant al nord dels Pirineus i zones pròximes. La nevada serà més efectiva en aquest àmbit que a la cara sud i els Prepirineus, on no passarà de feble. També nevarà al Sistema Ibèric i al massís dels Ports. En conjunt, però, la precipitació de dimarts serà feble i més modesta pel que fa a gruix de neu acumulat que la de dilluns. La cota de neu començarà cap als 1.400 metres però baixarà al fons de les valls —a qualsevol cota— a partir de la tarda.
La nevada es mantindrà als Pirineus durant tota la setmana
De cara a dimecres i dijous la notícia serà l’arribada d’una massa d’aire àrtica marítima, clarament més freda que la precedent. L’ambient serà de rigorós hivern arreu del territori i les glaçades s’aproximaran, de nit, fins i tot en alguns punts del litoral català. La neu continuarà afectant, de forma intermitent, els Pirineus, tot i que dimecres a la tarda es podrien escapar alguns xàfecs de neu entre el nord de la Costa Central, l’interior de les comarques gironines i la Costa Brava a l’entorn dels 500 metres.
L’acumulació de neu total, entre diumenge, 15, i dijous, 19 de gener, podrà superar els 50 centímetres al nord dels Pirineus i moure’s entre els 10 i 20 cm a la cara sud.
Malgrat que falten dies, alguns models apunten que la nevada podria guanyar cos divendres, 20 de gener, als Pirineus i els Prepirineus, així com alguns punts del nord del territori i l’entorn dels Ports. A partir del cap de setmana, però, l’aproximació de l’anticicló farà minvar la presència de precipitacions arreu del territori.
La incertesa, però, és ara per ara força gran i caldrà anar veient com evoluciona aquest episodi de nord.