pluja i neu acumulació 15 gener
Mapa d'acumulació de precipitació entre diumenge i dilluns.

El canvi de temps anunciat ja truca a la porta de Catalunya. El punt de partida serà diumenge, dia en el qual ens creuarà un front fred. El front implicarà l’arribada d’una massa d’aire clarament més freda a tots els nivells procedent de l’Atlàntic. El seu pas deixarà les portes obertes per tal que noves injeccions d’aire fred afectin de ple Catalunya en dies posteriors.

El canvi de temps, puntual diumenge havent dinat

El front fred arribarà a Catalunya diumenge pels volts del migdia i deixarà les primeres nevades als Pirineus. Entre la tarda i el vespre de diumenge també s’escaparan xàfecs irregulars en diverses comarques del nord-est del país.

Mapa isobàric previst per a diumenge, 15 de gener del 2023 a les 13 h. Font: Met Office

La nevada de diumenge serà feble en conjunt als Pirineus. La cota de neu, tot i que pugui començar a cotes mitjanes, tirarà clarament cap avall amb el pas de les hores. Al migdia oscil·larà a l’entorn dels 1.200 metres, al vespre es desplomarà a totes les cotes, cap als 600 metres. Afectarà sobretot la cara nord de la serralada i zones d’influència (Andorra, nord dels Pallars i la Cerdanya i nord de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Malgrat això, no passarà de feble.

Acumulació de neu durant la jornada de diumenge 15 de gener del 2023 segons el model WRF

Entre la tarda i el vespre de diumenge es preveu que s’escapin ruixats a diverses comarques del nord-est de Catalunya. Malgrat que seran locals i en general poc abundants pel que fa a precipitació, en alguns indrets podrien caure amb certa intensitat i anar acompanyats de calamarsa o neu granulada. La cota de neu es mourà al voltant dels 1.400 metres, fet que fa preveure que pugui enfarinar-se la part alta del massís del Montseny.

Precipitació prevista per a diumenge, 15 de gener a les 18 h. Font: Arome-Meteociel

Poca pluja a Barcelona

Els xàfecs de diumenge a la tarda afectaran sobretot comarques com el Gironès, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Baix Empordà i la Selva. No es descarta tampoc que puguin fregar punts d’Osona, l’Alt Empordà i del Vallès Oriental i el nord del Maresme.

Durant la tarda probablement esquivaran la ciutat de Barcelona, tot i que alguns models apunten la possibilitat que entre el vespre i les primeres hores de la nit de diumenge a dilluns puguin afectar la ciutat i punts de l’àrea metropolitana.

Dilluns s’enfortirà la nevada als Pirineus

El vent serà un dels elements més rellevants del temps de dilluns i dimarts. La ventada afectarà de ple nombroses comarques del centre i el sud de Catalunya, així com del litoral i el prelitoral central. El vent podrà assolir o superar amb comoditat els 70 km/h a Barcelona, sobretot dimarts, jornada en la qual les ratxes màximes es mouran fàcilment entre els 70 i els 90 km/h.

La neu també serà un element a tenir present dilluns als Pirineus. De matinada es preveu que la neu pugui afectar el Pirineu Occidental i arribar a agafar en cotes superiors als 600 metres. La nevada serà efectiva a la cara nord de la serralada i zones d’influència, però també podrà enfarinar punts de la cara sud i el Prepirineu.

Entre dimarts i dijous l’entrada de vent del nord continuarà afavorint la neu a la cara nord dels Pirineus i, esporàdicament i de forma més feble, la cara sud i punts del Prepirineu. Dimecres també es podria veure nevar feblement en àrees de Ponent.