vent meteored

El front de diumenge provocarà un canvi d’escenari meteorològic. L’anticicló s’allunyarà durant força dies de casa nostra i això farà que el temps sigui molt més dinàmic. La Setmana dels Barbuts començarà amb una forta ventada que es farà notar a Barcelona i a bona part de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un preavís de grau 2 sobre 6 davant d’aquesta situació que durarà, pel cap baix, un parell de dies.

El pas d’una depressió pel nord dels Pirineus, la clau

Pressió atmosfèrica a nivell de mar i vent en superfície. Font: IFS / ECMWF

La causant de l’episodi de vent serà una petita depressió que al llarg de diumenge viatjarà per l’Atlàntic des de l’Amèrica del Nord. Dilluns al migdia es plantarà una mica més enllà de mig camí d’Europa, amb una pressió atmosfèrica al seu centre que voltarà els 1.000 a 1.005 hPa (indicada al mapa amb la lletra B).

Només vint-i-quatre hores més tard, haurà passat just pel nord dels Pirineus, alhora que s’espera que s’hagi aprofundit notablement. La caiguda important de la pressió atmosfèrica al centre de la borrasca i el seu pas no gaire lluny de Catalunya serà la peça clau per provocar fortes ratxes de vent.

La ventada arrancarà dilluns

Al llarg del matí de dilluns el vent de ponent anirà agafant embranzida i, durant les hores centrals de la jornada, bufarà amb intensitat. A Barcelona hi haurà ratxes que fàcilment superaran els 50 km/h.

Els cops de vent més destacables es donaran a la serralada prelitoral. En sectors del Penedès, per exemple, es podrien fregar els 80 o 90 km/h.

A partir del vespre afluixarà de manera transitòria. No serà el final de l’episodi de vent, sinó una treva abans no arribi el plat fort.

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès ja avisos de vent de cara a dilluns i dimarts davant la possibilitat que s’assoleixin ratxes superiors als 72 km/h a diverses comarques, entre les quals el Barcelonès.

Dimarts hi haurà el pic de la ventada

Ja de matinada, el vent de l’oest tornarà a reforçar-se i, de fet, bufarà amb més intensitat que dilluns. El pic màxim arribarà durant les hores centrals del dia. És llavors quan a Barcelona hi haurà ratxes superiors als 70 km/h i, als llocs més exposats, es podrien fregar els 90 km/h.

La ventada no serà exclusiva de Barcelona, sinó que afectarà molts punts del país. Serà molt destacable al centre i al sud de Catalunya, sobretot a zones elevades del prelitoral, i també als cims dels Pirineus. En aquestes zones hi haurà ràfegues que superaran els 100 km/h.

Previsió del vent del model IFS per a Barcelona. Font: IFS / ECMWF.

Dimecres el vent anirà perdent pistonada, però no acabarà de desaparèixer. Encara hi haurà ràfegues marcades a estones, però res a veure amb les ratxes que s’esperen per a dimarts.