L’asfalt és una de les grans fonts de calor dels carrers de Barcelona i un dels principals responsables de l’efecte illa de calor. Durant el dia absorbeix la calor, i la deixa anar durant la nit, impedint que la temperatura baixi com ho hauria de fer. És un dels motius pels quals s’intenta que cada cop hi hagi menys presència d’aquest material. “Als nous eixos verds del projecte superilla ja no hi haurà asfalt i se substituirà per pedra natural o panot”, ha explicat a betevé Xavier Matilla, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona. Això, afegeix, “reduirà la capacitat d’absorció de calor dels carrers del 80 % que té l’asfalt a un 20 o 30 % d’aquests nous materials”.

Segons Matilla, l’altre gran element que ha de permetre reduir la temperatura a les ciutats és la vegetació, sobretot l’arbrat, per la seva capacitat de crear ombra. És per això que s’ha d’incrementar el nombre d’arbres a la ciutat de Barcelona. Actualment, s’estan plantant 8.000 arbres per omplir tots els escocells que havien quedat buits.

Edificis més eficients i tècniques per refrescar-los

Les remodelacions dels edificis en clau d’eficiència energètica també seran clau per afrontar l’augment de les temperatures. “Necessitem quan es dissenyi un projecte de rehabilitació no s’estalviï amb coses que poden semblar secundàries però que al cap i a la fi ens permeten viure en cases confortables sense haver de dependre de màquines i energia externa”, subratlla Sandra Bestraten, presidenta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Bestraten, però, també recorda que hi ha coses que ja podem dur a terme per refrescar els habitatges sense necessitat d’una rehabilitació. “Molts edificis tenen la coberta del celobert tapada i és clau tenir-la oberta per generar corrents. Fins i tot podem obrir una estona la porta de casa per refrescar el nostre pis”, aconsella. “També cal vigilar que el sol no ens escalfi el terra de l’habitatge perquè és una font de calor molt important”, afegeix. Per evitar-ho recomana l’ús de tendals o plantes.

Martín-Vide convida a adaptar ja les ciutats

Amb el canvi climàtic ja causant fenòmens extrems, com la calor d’aquest octubre, o les onades de calor de l’estiu, Martín-Vida convida a adaptar ja les ciutats per rebaixar les temperatures. La seva fórmula és rehabilitar habitatges, aïllant-los tèrmicament i canviar l’asfalt per un més permeable que absorbeixi l’aigua del rec i la pluja i n’afavoreixi l’evaporació, que refrescaria l’ambient.