Feia anys que el període nadalenc no s’entreveia tan interessant pel que fa al temps com el d’aquest 2020. Habitualment, durant el tram final del mes de desembre i en bona mesura durant el gener, l’anticicló sol assentar-se a la nostra latitud generant dies de calma, boira i fred moderat.

Enguany el panorama es presenta ben diferent a causa d’una irrupció polar que se sincronitzarà, curiosament, amb la nit de Nadal. El pas d’un front fred al llarg de dijous obrirà les portes a l’arribada de la massa freda, la qual implicarà un descens gradual de la temperatura a partir de Nadal.

Nadal amb neu al nord dels Pirineus i alguns xàfecs al litoral

La nit de Nadal vindrà marcada per una activació de la nevada a la cara nord dels Pirineus i en zones d’influència (l’Aran, el nord del Pallars Sobirà i Jussà, l’extrem nord de l’Alta Ribagorça, Andorra, punts de la Cerdanya i l’extrem nord del Ripollès). Es tractarà d’una nevada feble però que es podrà mantenir també al llarg del dia de Nadal a qualsevol cota. En alguns moments podrà saltar una mica més al sud, empesa pel vent, en forma de rufa i arribar a diverses valls pirinenques, a tocar el Prepirineu.

Fora dels Pirineus, estem pendents d’una zona d’inestabilitat que provocarà la formació de xàfecs entre la Costa Brava i el nord de la Costa Daurada entre mig matí i després de dinar. Així doncs, podríem tenir ruixats i xàfecs durant les hores centrals de la jornada aquí a Barcelona, amb una cota de neu de 700 m, que puntualment pot baixar als 600 m. No es descarta l’aparició de calabruix de forma puntual, especialment a la Serra de Marina i Collserola.

En general s’espera poca aigua.Quantitats de precipitació d’entre 1 i 10 mm. El Maresme seria la zona en què aquesta pluja podria sumar fins a 15 mm.

Model WCMWF per divendres al migdia

El vent serà un altre dels protagonistes del dia de Nadal. Bufarà de component nord (tramuntana) amb molta força als Pirineus i al nord de les comarques gironines, on podrà superar els 100 km/h. El mestral també es farà notar al sud del país, en sectors de l’interior i a les Terres de l’Ebre. La ventada accentuarà de forma notable la sensació de fred.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat alguns avisos de perill.

Fred rigorós, però sol per Sant Esteve

Sant Esteve es llevarà amb sol, però temperatures àmpliament negatives a l’interior i el nord del país, així com en zones del prelitoral. El vent del nord perdrà empenta i la nevada de la cara nord pirinenca tendirà a desaparèixer. Serà un dia de treva abans de l’arribada d’una nova borrasca a darrera hora del dia 27.

Nevada a més comarques a les acaballes del cap de setmana

La pausa de Sant Esteve donarà pas a un diumenge cada cop més ennuvolat a causa de l’aproximació d’una profunda borrasca atlàntica i d’un sistema frontal associat.

Els darrers mapes indiquen que la neu podria emblanquinar diverses comarques de l’oest del país a partir del vespre, així com els Pirineus, el Prepirineu i sectors de l’interior del país o, fins i tot, algun punt de la serralada prelitoral. Podria nevar a les muntanyes de Prades, el Montsant, la serra de la Llena o Llaberia. La cota de neu podria voltar els 400 o 500 metres.

revisió de neu (verd i groc) dilluns 28 de matinada. Font: Meteored/ECMWF model

En general es tractaria d’una enfarinada o una nevada feble, tot i que la zona més propera a l’Aragó i el Pirineu podria rebre gruixos més notables.

La nevada es podria allargar fins dilluns 28 a mig matí o el migdia en punts de la meitat nord de Catalunya.

Temps canviant amb noves opcions de neu als Pirineus els darrers dies de l’any

Els darrers dies del 2020 vindran marcats per una profunda borrasca atlàntica la qual, centrada entre el nord de França i Anglaterra, abraçarà de ple Catalunya.

El fred es mantindrà ben viu a casa nostra i continuarà bufant el vent del nord i de mestral. Tot i que encara queda lluny i el pronòstic podria variar, ara per ara el sol serà el protagonista a bona part del país i que només al nord dels Pirineus i zones d’influència, així com sectors pròxims a la Franja de Ponent (l’Alta Ribagorça i punts dels dos Pallars o Andorra) podrien veure’s afectats intermitentment per algunes precipitacions. L’ambient fred mantindria, en qualsevol cas, la neu fins al fons de les valls.

Més enllà, l’inici del 2021, podria continuar marcat per l’ambient més fred de l’habitual i, potser, per la presència de precipitacions més extenses i generals.

En qualsevol cas, el fred i el moviment meteorològic sembla que tenen corda per dies.

Mapa isobàric wetterzentrale per dimecres 30 de desembre

A btveltemps seguirem el dia a dia de l’evolució dels models meteorològics i del pronòstic.

Comparteix a: