Parlar de Nadal ha estat, tradicionalment, parlar de fred, si més no durant el selge XX. El present segle XXI i, molt especialment la darrera dècada, ens ha deixat uns Nadals força suaus i sense gaire moviment meteorològic. Però, i enguany? Quin temps tindrem per Nadal?

Nadal s’ha escalfat més de 3 ºC en un segle

El dia de Nadal és ara 3,5 ºC més càlid que fa poc més de 100 anys

L’ambient més suau, abans de Nadal

Després del pas del front del matí d’aquest diumenge, el temps s’encamina cap a uns dies de més tranquil·litat.

L’anticicló se’ns tirarà al damunt durant la primera part de la setmana i això garantirà un temps més estable.

A més a més, la presència de vent de sud-oest farà que les temperatures puguin remuntar de manera clara entre dilluns i dimecres, amb moltes màximes que podran acostar-se de nou als 17-18 ºC.

Seran dies de sol i núvols prims passatgers, amb bones albades i postes de sol rogenques. Uns núvols que, a hores d’ara s’entreveuen més presents per dimecres.

Bonança al migdia i poc fred de nit excepte a l’interior del territori, on reapareixerà la boira i es farà persistent, cosa que afavorirà un ambient molt fred.

Camí de Nadal més fred de la dècada

Però el 2020 encara ens té cops amagats des del punt de vista de la meteorologia i el fred més viu podria tornar pel dia de Nadal.

Amb totes les reserves d’un pronòstic a mitjà termini, són molts els models que apunten cap a una potent irrupció d’aire fred d’origen polar, coincidint amb el dia de Nadal.

Una línia frontal que passaria dijous amb més pena que glòria hauria d’obrir les portes a l’aire fred. L’anticicló de les Açores marxarà i s’allargarà cap al nord i es fusionarà amb el de Groenlàndia, cosa que afavorirà aquest passadís de vent de nord que farà que el dia de Nadal d’enguany probablement no tingui res a veure amb els darrers viscuts.

Sense anar més lluny, l’any passat les màximes del dia de Nadal van tocar els 20 ºC a molts punts de la ciutat, una dada que podria quedar en

guany reduïda a unes màximes poc superiors als 10/12 ºC. Mapes en mà, ens encaminem cap a un dels dies de Nadal més freds del present segle XXI i cap al Nadal més fred de la darrera dècada.

A hores d’ara, la nit de Nadal a Sant Esteve s’entreveu especialment freda, amb glaçades generals i importants al prelitoral i l’interior i mínimes al voltant dels 5 ºC (o per sota) a la mateixa Barcelona.

Pluja i neu, encara aviat

Per als que desitgeu un Nadal blanc, la situació no s’encamina pas cap a una situació clara ni de pluja ni de neu, tot i que encara falten molts dies i, aquesta variable (la precipitació) és molt més complicada de veure a tants dies vista.

Què és el rebuf?

Una situació que fa que només plogui a unes zones molt puntuals

Tot i això, alguns mapes entreveuen un possible rebuf per al vespre del dia de Nadal, amb el possible risc d’alguns ruixats a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona que podrien ser de neu a cotes baixes.

Ara bé, falta molt i és un pronòstic que té un grau d’incertesa molt elevat.

I més endavant, escenari encara fred

El fred podria marcar bona part del que queda del 2020 i una part important de les festes de Nadal.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentralee

El meteograma de Barcelona per als propers dies indica una més que possible fredorada continuada fins i tot per començar el nou 2021.

Malgrat tot, si el pronòstic per Nadal és encara una mica incert, encara ho és més el pronòstic per més endavant, per la qual cosa caldrà anar seguint l’evolució d’aquest pronòstic.

Recorda que pots estar permanantment informat/da al compte @btveltemps