clima mediterrani

Barcelona, San Francisco, Ciutat del Cap, Santiago de Xile, Perth… i un llarg etcètera de ciutats de diferents llocs del món que, “a priori”, no haurien de tenir gaire en comú. Però sí, ho tenen. Totes tenen el mateix clima: el clima mediterrani.

Clima mediterrani no només al Mediterrani

El clima mediterrani el trobem a diverses zones arreu del planeta. El seu nom el rep, evidentment, del mar Mediterrani, on bona part dels països que tenen costa gaudeixen també d’aquest clima. Però, tot i això, el clima mediterrani és més complex i ni tan sols tota la conca mediterrània té clima mediterrani. Així, països africans com Líbia o Egipte ja no tenen un clima purament mediterrani, sinó de tipus desèrtic.

El clima mediterrani el trobem, en general, en latituds mitjanes situades entre els 30 i 40º de latitud nord i sud i a la façana oest dels continents. Hi ha clima mediterrani no només a la conca mediterrània sinó també a l’oest de la península Ibèrica, a la costa oest dels Estats Units, a estats com Califòrnia, a la part central de Xile, a l’extrem sud d’Àfrica i a algunes zones del sud i oest d’Austràlia. Així, ciutats com Lisboa, València, Barcelona, Santiago de Xile, Los Angeles, San Francisco, Ciutat del Cap o Perth comparteixen clima.

L’estació seca és la més càlida

De les característiques comunes que tenen totes aquestes zones, la principal i imprescindible és que es tracta d’un clima temperat, amb una temperatura mitjana lluny dels grans freds. El tret principal és tenir una estació seca que, en el cas del clima mediterrani, coincideix sempre amb l’estació més càlida: bé sigui l’estiu (en latitud nord) o l’hivern (en latitud sud).

I, tot i així, és un clima que permet moltes petites peculiaritats que fan que cada ciutat gaudeixi de les seves particularitats climàtiques. Algunes ciutats, com Perth, amb pluja més abundant, que poden fregar els 800 litres anuals. D’altres, com Santiago de Xile, amb més fred i menys pluja que Barcelona, i indrets com San Francisco, amb una pluviometria molt semblant a la nostra.

Barcelona, un dels mediterranis més “peculiars”

I de totes, Barcelona és una de les més especials. Abans hem comentat que es tracta d’un clima temperat amb estació seca, que coincideix també amb la més càlida.

Doncs bé, la majoria de ciutats amb clima mediterrani tenen una altra característica comuna: un pic de pluja en l’estació més freda. Aquest fet, que és comú a gairebé tot arreu, no passa a Barcelona, on el pic de pluja queda dividit en dos petits màxims de pluja: el més important a la tardor i un altre no tan abundant a la primavera. L’estació freda, en canvi (l’estació més plujosa a bona part de la resta de ciutats de clima mediterrani), és a Barcelona, després de l’estiu, l’estació més seca de l’any.