boira-barcelona-14-febrer-2024-alfons-puertas

La presència d’un matalàs d’aire càlid, amb valors de temperatura de més de 10 ºC a la capa de 1.500 metres, ha implicat ambient plenament primaveral a Barcelona i a tot el litoral català durant les darreres hores. La temperatura màxima ha superat còmodament els 20 ºC al llarg de dimecres a Barcelona.

Per contra, l’aigua del mar és força freda encara (13,7 ºC a la zona portuària). El contrast de temperatura de l’aire i el de la superfície marina ha afavorit la formació de capes de boira i núvols baixos damunt del mar. Els models pronostiquen que la boira podrà visitar la ciutat entre aquest dimecres a la tarda i dijous a primera hora.

El perquè de la boira costanera

La boira costanera és un tipus de boira d’advecció, és a dir, que es forma pel contacte o lliscament d’una massa humida i càlida damunt d’una superfície més freda (l’aigua del mar en aquest cas). Normalment acostuma a quedar restringida damunt del mar i sovint arriba a fregar el litoral, i entra només algunes desenes de metres terra endins. Es tracta de boira baixa que pot arribar a cota zero, és a dir, ajeure’s damunt la superfície marina i la línia costanera.

A vegades, però, la boira no arriba a ajeure’s damunt del mar i es mostra en forma de boira alta o núvols baixos. La base dels núvols de la boira (estrats o estratocúmuls) s’acostuma a situar algunes desenes o pocs centenars de metres per damunt del mar, fet que facilita que pugui entrar terra endins fins a la serralada litoral o la depressió del Vallès-Penedès.

La boira minvarà a partir de dijous al matí

Tot sembla indicar que la boira costanera podrà continuar afectant el litoral central de forma intermitent fins dijous al matí. La boira o els núvols baixos podrien reaparèixer, de nou, dijous a darrera hora i fer-se visible prop del mar en algun moment fins divendres a primera hora.

La bombolla d’aire calent en altura associada a l’anticicló tendirà a desinflar-se una mica coincidint amb el cap de setmana. El descens de la temperatura en altura farà desaparèixer les condicions favorables per a la formació i presència de la boira marítima.