Neix mona aranya Zoo 2022

El Zoo de Barcelona està d’enhorabona pel naixement d’una cria de mona aranya bruna. Es tracta d’una espècie en perill crític d’extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Encara es desconeix el sexe del nou membre que, segons el Zoo, es troba en perfecte estat de salut i està sent protegit en tot moment per la seva mare, Perla.

Aquesta és la tercera cria d’aquesta femella i, segons expliquen, ara el rol de la mare és molt important per a la resta de femelles del grup, ja que poden observar i aprendre com està cuidant la cria.

Nou mones aranya a Barcelona

Actualment, al Zoo de Barcelona hi ha un grup familiar de nou individus d’aquesta espècie: un mascle, tres femelles adultes —una d’elles d’edat avançada— i cinc femelles més joves, nascudes entre el 2016 i el 2021. De fet, la darrera, va néixer el gener del 2021.

El Zoo participa en el programa europeu d’espècies en perill EAZA Ex-situ Programme (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris, per facilitar la reproducció d’aquesta espècie. La població actual de l’EEP de la mona aranya consta de 69 individus: 32 mascles, 35 femelles i 2 encara sense sexar, repartits en 16 institucions.

Espècie en perill crític d’extinció

La mona aranya és una de les espècies de primat més grans que habita a l’Amèrica del Sud. La població natural d’aquesta espècie està disminuint de manera preocupant i en els últims 45 anys s’ha reduït en un 80 %. Les principals amenaces que pateix l’espècie són la desaparició de l’hàbitat natural per la desforestació ocasionada per l’expansió de l’agricultura i les companyies fusteres, així com la caça furtiva, ja que la seva carn és força apreciada en moltes regions.