Cria de la mona aranya

El Zoo de Barcelona ha donat a conèixer el naixement d’una cria de mona aranya el mes de gener passat. Es tracta d’una notícia extraordinària, ja que és una espècie en perill crític d’extinció, segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

El Zoo participa activament en el Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), i la cria de mona aranya ha nascut sota el marc d’aquesta participació.

Estat de salut de la cria

Segons el Zoo, la cria de mona aranya es troba en perfecte estat de salut i és en tot moment amb la seva mare, l’Emi. Encara se’n desconeix el sexe i el nom.

El rol de la mare és molt important en aquests moments per a la resta de femelles del grup, que poden observar i aprendre com cuida la cria. Actualment, al Zoo de Barcelona hi ha un grup familiar d’un mascle, el Sito, tres femelles adultes, una d’elles d’edat avançada, i quatre femelles més joves, nascudes entre el 2016 i el 2019. La població actual de l’EEP consta de 69 individus: 32 mascles, 35 femelles i dos encara sense sexar, repartits en 16 institucions.

Funcions del Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP)

Els EEP tenen la funció d’assegurar la supervivència i el bon estat d’una població autosostenible de les espècies en perill d’extinció, i a través de la qual vehicular l’educació per a la conservació i promoure el suport a activitats de conservació que es desenvolupin al medi natural. Aquesta població serveix, a més, de reserva per fer possible el reforç de les poblacions naturals i la reintroducció de les espècies al seu hàbitat natural, quan les circumstàncies ho permetin.

Actualment, la població de mona aranya es troba en perill crític d’extinció a la natura. La població natural d’aquesta espècie, que habita les selves del nord de l’Amèrica del Sud, està disminuint de manera preocupant i en els últims 45 anys s’ha reduït en un 80 % Les principals amenaces que pateix són la desforestació de la selva tropical i la caça furtiva, ja que la seva carn és força apreciada en moltes regions de l’àrea geogràfica.