Espigolar fruites o verdures descartades del circuit comercial és una iniciativa que fa una dècada que impulsa la Fundació Espigoladors. Aquest cop, però, l’acció s’ha fet per tercera vegada al Pati dels Tarongers, el celobert pavimentat del Palau de la Generalitat, que té 24 tarongers plantats en escocells individuals.  

Contra el malbaratament alimentari

La Generalitat ha contractat l’entitat per tercer any per dur a terme aquesta tasca. La primera vegada va ser el 2020 i la segona, el 2022. Darrere de la iniciativa, impulsada per la Fundació Espigoladors, hi ha un triple objectiu. El primer és lluitar contra el malbaratament alimentari, ja que aquestes taronges acabarien a la brossa i amb l’espigolada s’aprofitaran per fer melmelada.

A més, l’elaboració d’aquest producte es fa a l’obrador que l’entitat té al Prat de Llobregat. A través de l’empresa d’inserció Es-imperfect donen oportunitats de formació a persones en risc d’exclusió social, la majoria dones, derivades dels Serveis Socials del barri de Sant Cosme del Prat.

El tercer benefici és el mateix producte que rep el Departament de la Presidència de la Generalitat: 2.000 pots de melmelada de 40 grams, que no es poden comercialitzar. “Això és economia circular i converteixes la ciutat en una ciutat comestible. Aquest potet de 40 grams és més que una melmelada de qualitat, també redueix les pèrdues i el malbaratament alimentari i alhora dona feina a persones en situació de vulnerabilitat”, explica Mireia Barba, presidenta de la Fundació Espigoladors.

La Fundació Espigoladors, més que consolidada

L’entitat va néixer el març del 2014 i en aquesta dècada no ha fet més que créixer i consolidar el projecte. Té una borsa de 3.000 voluntaris de Catalunya que els ajuden a espigolar els camps que tenen productes comestibles en bon estat però que no poden entrar al circuit comercial, per exemple, perquè no tenen la mida o la forma requerides al mercat. Tots els quilos que acabarien a la brossa els aporten a entitats socials com el Banc dels Aliments i Càritas, entre d’altres.

A l’obrador del Prat de Llobregat també elaboren productes que comercialitzen com sofregit de tomàquet, melmelada de pruna i paté de carxofa. Aquest febrer tancaran l’espai per fer un salt qualitatiu i traslladar-se a un altre de més gran i amb més possibilitats sense sortir del barri de Sant Cosme.

Fa quatre anys que espigolen taronges urbanes

A Barcelona hi ha aproximadament uns 3.300 tarongers, una tercera part dels quals es troben al districte de Sant Andreu. És per això que el 2021 la Fundació Espigoladors va programar la primera espigolada de taronges amargues en aquest districte. En aquesta prova pilot van recollir 800 quilos de taronges, amb els quals van elaborar 3.000 pots de melmelada. Els anys 2022 i 2023 van estendre el projecte a quatre districtes més: les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia.

El 2023 s’hi van implicar un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als cinc districtes, el doble de participants que l’any anterior. Aquest 2024 també han programat una altra espigolada urbana que es farà del 2 al 5 de febrer a Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i, per primer cop, l’Eixample. Ara busquen voluntaris per dur-la a terme.