La Fundació Espigoladors i el districte de Sant Andreu han impulsat una iniciativa per recollir els fruits dels tarongers que hi ha a l’entorn de la plaça de les Palmeres per tal de promoure l’alimentació saludable i donar feina a persones de col·lectius vulnerables.

25 voluntaris del barri de Sant Andreu de Palomar s’han aplegat per espigolar els tarongers dels carrers de Coroleu, el d’Abat Odó, el de Castellbell i el de Bascònia: amb els 800 kg de fruits collits elaboraran melmelada.

A primera hora del matí han rebut una formació per aprendre a fer servir els estris necessaris per espigolar, ja que els arbres són massa alts per arribar-hi directament amb les mans. Tot i els entrebancs inicials, de mica en mica els voluntaris han après la tècnica i han omplert les cistelles de cítrics. “És la primera vegada que espigolo tarongers i crec que és molt interessant”, comentava Blanca Port, una de les voluntàries. “És una bona iniciativa aprofitar aquestes taronges que hi ha dins de la ciutat”, deia Kike Palau, un altre veí del barri.

La responsable de comunicació de l’organització, Anna Gras, destaca que el producte que sorgeixi d’aquest voluntariat, on s’han collit fruits de 120 arbres, servirà per a “entitats socials que donen accés a una alimentació saludable a persones amb situació de vulnerabilitat”. Alhora, és també una prova pilot per recuperar i transformar la taronja amarga de carrer, emmarcant-se en el programa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. “Fem un projecte pilot per lluitar contra el malbaratament alimentari que ens permet treballar pel barri i amb les escoles”, ha dit Lucía Martín, regidora del districte de Sant Andreu, que s’ha sumat a l’espigolament.

Abans de produir la melmelada i envasar-la en un total de 3.000 pots, les taronges aniran a una escola del barri on es decidirà, a través d’un procés participatiu, a quina entitat anirà destinat el producte final. Abans de distribuir-lo, l’Agència de Salut Pública de Barcelona s’encarregarà d’analitzar-lo.