Foto: Toa Heftiba

Els migdies de màniga curta sembla que podrien trucar a la porta d’aquí a ben poques jornades. Tot i que encara falta molt, els models apunten amb un alt grau de probabilitat que el temps a Barcelona i Catalunya estarà marcat per una temperatura que ha de fer un salt endavant gairebé definitiu, si més no en hores diürnes.

Tot i això, cal dir que són previsions del temps a llarg termini que tenen encara força marge de correcció.

Probabilitat molt alta d’estar per sobre del que seria habitual

Són molts els escenaris que apunten una pujada lenta però gradual de la temperatura durant aquesta setmana, que podria tenir continuïtat la setmana vinent amb temperatures que probablement buscaran ja sistemàticament els 25 ºC, especialment del prelitoral cap a l’interior.

El model del centre europeu de predicció a mitjà termini ofereix, en aquest sentit, ben pocs dubtes i apunta que la temperatura podria estar al terç superior del que seria habitual per a aquestes dates amb una probabilitat superior al 90 % ja per a la propera setmana.

Dit d’una altra manera: el model apunta que és gairebé segur que la temperatura sigui clarament superior, si més no durant la setmana vinent i la següent.

Els 25 ºC de forma recurrent semblen força assequibles, segons aquest model, per a les properes dues setmanes.

La pluja, difícil de veure

El mateix model indica que la pluja és, ara com ara, difícil de veure més enllà de la DANA que aquests dies ens afecta sense pena ni glòria.

Tant és així, que el model indica que, amb una probabilitat al voltant del 80 %, la pluja hauria de quedar al tercil inferior del que seria habitual o el que és el mateix, molt per sota del que seria habitual per a les dues properes setmanes.

Així doncs, a ulls del model IFS del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, i amb totes les reserves d’un pronòstic a molt llarg termini, ni pluja ni fred a la vista.

El model americà, en la mateixa línia

El model GFS de la NOAA americana apunta en la seva previsió per conjunts (i amb totes les reserves d’un pronòstic a llarg termini) una pujada també clara i gradual de la temperatura que ens hauria d’encaminar a valors per sobre del que seria habitual ja a partir de finals d’aquesta setmana.

font: wetterzentrale

Aquest model no tanca la porta a algun episodi de pluges, però tot i això tampoc no es veu a hores d’ara cap tongada important de precipitacions.

En tot cas, són simplement tendències que caldrà anar confirmant més endavant.

Per a l’AEMET l’inici d’estiu serà probablement fort

Justament aquesta setmana, l’Agència Estatal de Meteorologia va emetre el seu butlletí de previsió a tres mesos vista en el que s’intenta afinar cap a on anirà la situació a escala estacional.

Segons els seus càlculs, el període maig-juny-juliol té molts números d’ubicar-se a la part alta de la temperatura mitjana habitual, amb un 60 % de probabilitat. Per contra, només un 10 % dels escenaris insinua un trimestre a la banda baixa del mercuri.

En tot cas, es tracta d’una idea que no cal agafar fil per randa. El veredicte final l’acabarà donant la meteorologia i el pas del temps.