Un treball conjunt entre l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), la Universitat de València (UV) i la Fundació per a la Recerca del Clima (FIC) ha desenvolupat un portal web des d’on es pot consultar la mortalitat atribuïble a la calor a Espanya (MACE) de l’estiu i dels darrers anys.
Més de 2.000 persones haurien mort a Espanya per la calor aquest 2023
Segons el portal MACE, les altes temperatures de l’estiu del 2023 podrien haver estat al darrere de fins a 2.155 morts en tot l’àmbit estatal.
Això, en els anomenats dies de calor extrema, lligats segons l’estudi científic a la temperatura del percentil 95 dels mesos d’estiu en l’àmbit estatal.
Per fer-ho d’una forma més planera, el que es fa és lligar el nombre de morts diàries totals (en base a les dades oficials del sistema de monitoratge de la mortalitat diària) amb un llindar de temperatura que surt de l’anàlisi dels 10 estius anteriors per extreure’n el valor termomètric que delimita el 5 % de les temperatures més càlides registrades en aquest període.
Aurelio Tobías (IDAEA-CSIC), un dels investigadors, ens explica que un cop es tenen aquests dies de calor extrema (en vermell al gràfic), se n’extreuen els dies de calor excessiva (en lila i englobats dins dels dies de calor extrema), que són aquells que, proporcionalment, tenen una mortalitat més elevada i van associats a onades de calor.
En destaca sobretot la mortalitat de l’agost, associada a la calor intensa patida durant l’agost d’enguany, que ha concentrat 13 dels 18 dies de calor excessiva d’aquest estiu i amb una mortalitat de més de 1.500 persones, només en aquest període.
L’estiu del 2023, només per darrere del 2003 i 2022
L’aplicació permet, de moment, veure amb retrospectiva la mortalitat atribuïble a la calor a Espanya des del 2018.
Destaca per sobre de totes la dada del 2022, també amb una calor desmesurada. Segons aquest estudi, l’estiu del 2022 acumularia fins a 28 dies de calor excessiva i prop de 3.000 morts serien atribuïbles a la calor a Espanya. Tot i això, aquesta dada quedaria encara superada per la de l’estiu del 2003.
L’acotament geogràfic arribarà el 2024
L’eina, que pretén conscienciar la població sobre la importància de protegir-se els dies de més calor, ofereix de moment dades en l’àmbit estatal i només en període estiuenc.
Aquesta aplicació, però, continua en desenvolupament constant i els autors de l’estudi treballen per incorporar el proper 2024 altres variables com la geogràfica (fer-ho a escala provincial) o l‘edat i el gènere de la població més afectada.
A més a més, en concordança a uns estius cada cop més llargs, s’estudia implementar aquest sistema al període anual que va de maig a octubre.