Només a Barcelona moren cada any 94 persones per la calor relacionada amb el canvi climàtic. La xifra s’eleva a 177 en el cas de Madrid i a les 704 a tot Espanya. Una de cada tres morts relacionades amb la calor són atribuïbles al canvi climàtic.

La calor mata

Un estudi internacional recent coordinat per la Universitat de Berna i l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres, amb la participació de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), conclou que el 37 % de les morts relacionades amb la calor durant els gairebé darrers 30 anys (1991-2018) són conseqüència del canvi climàtic.

Augmenta la temperatura a Espanya

Espanya és un dels països en què s’ha observat un augment de la temperatura més significatiu i, en el cas estatal, un 30 % de les morts associades amb la calor es poden atribuir directament al canvi climàtic.

La calor actua com a desencadenant d’episodis cardiovasculars i respiratoris
Aurelio Tobías, investigador de l’IDAEA-CSIC

Aurelio Tobías, investigador científic de l’IDAEA-CSIC i un dels autors d’aquest estudi, ens diu que la “calor actua com a desencadenant d’episodis cardiovasculars i respiratoris”. En aquest sentit, l’estudi, té en compte la mortalitat per causes naturals.

Segons el treball, a Espanya són prop de 700 les persones que moren anualment com a conseqüència de la calor associada amb el canvi climàtic. 177, a Madrid; 94, a Barcelona, i 39, a Sevilla.

Més mortalitat com més pobra és la regió

L’estudi, publicat aquesta mateixa setmana a la prestigiosa revista ‘Nature’, afirma també que les poblacions que viuen en països amb rendes baixes i mitjanes són les que tenen més mortalitat relacionada amb el canvi climàtic.

En aquest sentit, la situació s’agreuja especialment als països del centre i sud d’Amèrica, així com també al sud-est asiàtic.

En el cas europeu, també es noten aquestes desigualtats, tot i que com apunta Tobías, “es tracta d’un suma d’efectes” entre les quals hi ha un menor impacte de la pujada de la temperatura associada amb el canvi climàtic però també una millor situació econòmica.

D’aquesta manera, la mortalitat relacionada amb la calor és molt més elevada al sud d’Europa que al nord del continent.

La zona mediterrània, de les més afectades

L’escalfament global preveu que els episodis extrems d’onada de calor siguin cada vegada més intensos i duradors.

Tots els indicadors climàtics indiquen que la temperatura continuarà creixent i, per tant, també la tensió hospitalària associada amb els ingressos per aquest tipus de situació, un fet que potser es dona però que encara no està contrastat.

Tot l’àrea mediterrània serà de les més afectades
Aurelio Tobías, investigador de l’IDAEA-CSIC

Aquest fet es podria agreujar encara més en el cas del Mediterrani, considerat un punt calent on la temperatura s’escalfa més que a la resta del planeta i on la tensió hospitalària podria ser més important en un futur. Tobías apunta que el Mediterrani “serà una de les zones més afectades“.

El canvi climàtic, una realitat present

El canvi climàtic no és ja una projecció futura sinó una realitat ben palpable.

Recentment s’ha publicat també el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC), que cada any realitza el Meteocat i en què es constata un augment de gairebé 2 ºC de temperatura en només 70 anys a Catalunya.