Foto: Alfons Puertas

El confinament va ser el responsable que la festa literària i de les roses de Sant Jordi 2020 s’hagi ajornat a aquest 23 de juliol, en lloc del tradicional 23 d’abril. Us recordem algunes novetats editorials, de caire meteorològic, força interessants, com per exemple, el llibre de l’exmeteoròleg de betevé, l’Alfred Rodríguez Picó.

Llibres de núvols

Un llibre fantàstic de tots els núvols del món, vistos des de l’Observatori Fabra, és el que va publicar fa uns mesos la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, amb el catedràtic i climatòleg Javier Martín-Vide, i les fotografies de l’Alfons Puertas.

Una altra proposta que també està basada amb fotografies fantàstiques de la ciutat és el llibre del fotògraf Sergi Periche,Barcelona panoràmiques meterològiques’.

Encara hi ha una tercera proposta molt vistosa i és la del meteoròleg Francesc Mauri i el pilot d’avions i fotògraf Jordi Martín,El temps vist des del cel’.

Temps extrem

Un llibre força recent és el del físic Jordi Mazon i el biòleg Marcel Costa. Explica 150 anys de riuades, nevades, aiguats, sequeres i tempestes a Catalunya.

Un altre llibre també molt interessant és el del meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya, el Jordi Cruz. Aprofundeix sobre l’episodi de neu i vent del cap d’any del 2000 i com va canviar la vida de moltes famílies i de la comunicació meteorològica.

I si parlem de temps extrem també us pot interessar la proposta de la meteoròloga Mònica Usart amb el seu treball ‘El temps a la maleta’. En aquest llibre trobareu totes les destinacions possibles on anar per viure diferents tipus de temps excepcional.

Si el que t’agrada és mirar el cel, però durant la nit, per gaudir de les constel·lacions, astres, planetes i moltes coses més, t’aconsellem alguns dels llibres de l’astrofísic i divulgador científic, Joan Anton Català. El darrer dels seus llibres és la ‘Guia d’observadors del cel‘, de Cossetània Edicions.

Llibres infantils

Una novetat de fa molt pocs mesos és “La petita història del Servei Meteorològic de Catalunya“. Amb aquest llibre, per a petits i grans, coneixerem les diferents etapes viscudes des que l’Eduard Fontserè, juntament amb una colla d’amics aficionats a observar el cel, van decidir posar en comú dades de tot el territori. Junts van començar a fer estudis i prediccions del temps per ajudar a pagesos, pescadors, pilots d’avió i tots els ciutadans en general.

La increïble història d’un núvol’ és un conte amb il·lustracions de la mateixa autora, la Montse Clotet, escrit en memòria del seu company meteoròleg del Servei Metorològic, l’Aleix Andrés, que va morir de càncer fa uns mesos. El 50 % dels drets d’autor es destinen a la iniciativa Repte Metàstasi, de l’Institut de Recerca Biomèdica de BCN. Ho explicava fa uns mesos l’autora, a ‘El matí de Barcelona’.

Mirant els núvols’ és la proposta de la meteoròloga Mònica Usart i la il·lustradora Roser Calafell, per als més petits de la casa.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a