L’arribada del fred cada any i els canvis sobtats de temperatura acompanyats de menys hores de sol fan que el canvi d’estació i l’inici de temporada de tardor i hivern ens afectin més del que pensem. El tomb, sempre proper al dia en què toca fer el canvi a l’horari d’hivern, ens pot dur refredats, problemes articulars, migranyes, alteracions del son i cansament. Però per què ens afecta tant? Els canvis de temps influeixen en tothom de la mateixa manera? Com podem preparar el nostre cos per al fred?

Refredats i síndromes gripals

L’arribada del fred porta canvis al nostre cos i afavoreix que ens constipem. Per què? El principal virus dels refredats es reprodueix millor en ambient més fresc. De fet, aquest hivern s’esperen grips més fortes ja que alguns virus respiratoris recuperen terreny fruit de la relaxació de les mesures sanitàries per la covid-19.

Alteracions del son i cansament

La reducció de la llum solar afecta directament les nostres hormones, fet que pot tenir repercussions físiques o mentals. L’organisme pot trigar uns dies a acostumar-se a tenir menys llum del sol, per tant és normal si et notes amb cansament i menys energia. Altres efectes poden ser alteració del son i insomni, així com també irritabilitat o problemes de concentració, desajustos de la gana o fins i tot sentir apatia o tristor.

Problemes articulars i migranyes

El fred també afavoreix l’aparició de problemes articulars per un canvi immunitari del nostre organisme. La baixada de la temperatura afavoreix la inflamació del cos i això provoca que es manifestin més malalties inflamatòries com poden ser l’artritis, les migranyes o els mals de cap.

Consells per prevenir el teu cos del fred

Per evitar alguns d’aquests efectes hem de tenir un sistema immunitari fort. Segons explica el doctor Manel Santiñá, responsable de Promoció de la Salut de l’Hospital Clínic de Barcelona, és fonamental menjar equilibrat, fer exercici físic, dormir bé, controlar el pes i eliminar el tabac.

Segons Santiñá, en funció de les característiques fisiològiques i el caràcter de la persona ens poden afectar més o menys els canvis d’estació. Tot i això, per evitar els possibles efectes és fonamental enfortir el sistema immunitari. “Podem ajudar que el cos s’adapti millor als canvis amb algun tipus de vitamina”.