L'huracà Leslie l'11 d'octubre del 2018. Font: NOAA

La temporada d’huracans 2023 a l’Atlàntic és a punt de començar. Oficialment, serà l’1 de juny, i durarà fins al 30 de novembre. Al llarg d’aquests sis mesos, les diverses tempestes tropicals que hi hagi a la zona es batejaran segons una llista de noms que ja s’ha fet pública.

Arlene serà el primer huracà del 2023 amb nom

La llista de noms 2023 per als ciclons tropicals a l’Atlàntic l’encapçala Arlene. Darrere seu hi va Bret, Cindy i Don. La llista la tanquen Tammy, Vince i Whitney.

En cas que hi hagi més sistemes tropicals per batejar que noms en aquesta llista, aleshores se n’utilitzarà una d’auxiliar, que comença amb Adria, Braylen i Caridad, i pel darrere hi ha Tayshaun, Viviana i Will.

Una temporada normal, sense estridències

L’Administració Atmosfèrica i Oceànica Nacional dels Estats Units (NOAA) preveu amb una probabilitat del 40 % que la temporada 2023 d’huracans a l’Atlàntic sigui normal. Hi ha un 30 % de probabilitat que sigui més activa del normal, i també un 30 % que ho sigui menys del compte.

Amb un nivell de confiança del 70 %, la mateixa previsió indica que es podrien batejar entre 12 i 17 tempestes tropicals, és a dir, que es podria arribar a veure un sistema tropical anomenat Rina. De tots aquests, entre 5 i 9 acabarien sent prou intensos per esdevenir huracans, i entre 1 i 4 d’aquests podrien ser huracans molt intensos (de categoria 3, 4 o 5 segons l’escala Saffir-Simpson).

Sis llistes amb 21 noms

Els noms per als sistemes tripicals provenen de sis llistes tancades, cadascuna de les quals conté 21 noms. Aquestes llistes es van repetint recurrentment, de manera que cada sis anys es repeteixen els noms. Això vol dir que al 2029 es tornaran a posar els mateixos noms que en aquesta temporada.

En cas que hi hagi un huracà molt destructiu, el nom en qüestió pot ser subtituït per un altre a la llista. Aquesta decisió la pren l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

A banda, hi ha una llista auxiliar que només es fa servir en cas que s’acabi una de les llistes principals en una temporada que sigui extraordinàriament activa. Anys enrere, en aquest escenari es feien servir com a noms les lletres de l’alfabet grec.

Altres noms per a altres zones del món

La llista de noms dels sistemes tropicals a l’Atlàntic és la que capta més atenció. Però no és l’única que hi ha. Els sistemes tropicals que hi ha en altres regions del planeta també se’ls bateja i tenen els seus grups de llistes de noms corresponents.

N’hi ha una per als sistemes tropicals del nord-est del Pacífic (sis llistes i una de complementària), una altra per als de la regió central del Pacífic nord (quatre llistes) i una altra per als que es formen al nord-oest del Pacífic i al sud de la Xina (cinc llistes).

En l’àmbit europeu, les borrasques de gran impacte també se’ls posa nom. Es considera una depressió de gran impacte aquella que implica avisos de nivell carbassa o vermell pel que fa a vent, o bé avisos de precipitació dels mateixos nivells, encara que els avisos de vent no superin el groc.