L’huracà Lorenzo és el cinquè de la temporada i va arribar a ser el més agressiu, encara que es mou per l’interior de l’oceà Atlàntic. La nit de dissabte a diumenge va assolir categoria 5, la màxima de l’escala Saffir-Simpson, per tant, ha arribat a tenir vents sostinguts durant un minut superiors a 251 km/h.
Lorenzo is now an extremely powerful category 5 hurricane. It is the strongest hurricane on record this far north and east in the Atlantic basin. pic.twitter.com/nUR5ugJws7
— National Hurricane Center (@NHC_Atlantic) September 29, 2019
Mai abans
, des que hi ha registres, no s’havia anotat un huracà tan potent tan a l’est i el nord de l’Atlàntic, tan a prop d’Europa.
L’informe del Centre Nacional d’Huracans de la NOAA, d’aquest dimecres, 2 d’octubre, anuncia que té categoria 2 sobre 5 i manté vents sostinguts màxims pròxims als 150 km/h.
Es trobava a 40,2 graus de latitud nord i a 31,3 graus de longitud oest, i es mou a 65 km/h vers el nord-est. La pressió atmosfèrica al seu centre s’estima a l’entorn de tan sols 956 hPa.
Lorenzo es dirigeix actualment cap al nord de les Açores, on es preveu que pugui arribar aquest dimecres i hi deixi precipitacions importants a la part occidental de les illes.
L’huracà arribarà a les Açores
Els models continuen indicant que aquest huracà encara arribarà ben viu i mantenint les seves característiques tropicals al nord-oest de les Açores aquest dimecres, 2 d’octubre. Es preveu que conservi categoria 2 quan transiti per aquesta àrea, amb vents sostinguts de 150 km/h, forts aiguats i onades de fins a 25 metres.
La trayectoria prevista del huracán #Lorenzo es anómala en el #Atlántico oriental. Se prevé que se dirija hacia el entorno de las #Azores https://t.co/KdADQYEWMJ
— AEMET (@AEMET_Esp) September 29, 2019
Els mapes indiquen que serien les illes més occidentals les que podrien rebre l’impacte més directe. L’illa de Flores i l’illa de Corvo, Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa i Terceira són a hores d’ara els indrets on podria impactar encara com a categoria d’huracà. A les illes de Sao MIguel i Santa Maria els efectes seran de tempesta tropical.
Segons anuncia la NOAA, la mar de fons generada per l’huracà es propagaria “a posteriori” per l’Atlàntic nord.
Here are the 5 am AST Key Messages for Hurricane #Lorenzo. pic.twitter.com/wW05AN0rcu
— National Hurricane Center (@NHC_Atlantic) September 29, 2019
I, després?
Més endavant el grau d’incertesa és encara més elevat. L’huracà circularà per aigües més fredes i perdrà les propietats tropicals. És més que probable que quedi absorbit en forma de potent borrasca pel jet polar i la circulació zonal atmosfèrica.
Segons les darreres aproximacions Lorenzo podria deixar de ser un huracà aquest dijous, 3 d’octubre, un cop s’acosti a les costes occidentals d’Irlanda on, tot i haver perdut la categoria i característiques d’huracà, s’espera que pugui deixar un fort temporal de vent.
En qualsevol cas, però, caldrà seguir els seus moviments pel fet que podria arribar-hi en forma d’una potent borrasca, amb pluja abundant i ratxes molt rellevants de vent.
Lorenzo afectarà el temps de Barcelona?
L’inici d’aquesta tardor és càlid, amb termòmetres per sobre de l’habitual per a aquesta època de l’any. A més, els pronòstics a curt termini segueixen pronosticant temperatures clarament superiors a les habituals fins a mitjans de la setmana vinent.
A hores d’ara la incidència de l’huracà Lorenzo a Barcelona i la península serà més aviat nul·la, atès que, segons els darrers mapes, no podrà apropar-se gaire a prop de l’Europa continental, ni tant sols com per condicionar indirectament el temps. Només el Regne Unit podria veurà alterat de manera clara el temps dels propers dies per causa directa o indirecta de l’huracà Lorenzo.
En el cas que el centre de baixes pressions pogués apropar-se més a l’Europa occidental continental, podria alterar el comportament meteorològic de bona part del territori. Ara bé, és un fet que ara com ara és més aviat poc probable.
Pel que fa a la previsió a la ciutat, no es preveu cap gran episodi plujós, encara que no es descarta algun ruixat dispers aquest dimecres a la ciutat de Barcelona. Recordem que, per poc que plogui, és una bona notícia ja que fa pocs dies l’Agència Catalana de l’aigua va activar, en fase de prealerta, algunes mesures per pal·liar la disminució de reserves hídriques.