La degradació del planeta a causa de l’impacte dels humans és un fet que preocupa, cada vegada més, a la societat. Des de l’any 2007, la iniciativa global L’hora del planeta uneix ciutadans de diversos punts del món en una acció conjunta en defensa de la preservació del medi ambient. L’objectiu és apagar el llum d’edificis públics i privats aquest dissabte durant una hora: de 20.30 a 21.30 h.

L’organització ecologista Fons Mundial per la Natura (WWF), impulsora de la iniciativa, preveu que es mobilitzaran milions de ciutadans, empreses, ajuntaments i governs de tots els punts del planeta per demostrar el compromís amb la conservació de la naturalesa. Aquest any l’organització proposa tres reptes: un dia d’emissions zero, una jornada sense plàstics d’un sol ús i un dia sense carn.

Una hora a les fosques

A Barcelona s’hi han sumat edificis públics com l’Ajuntament o la Generalitat i monuments emblemàtics com La Pedrera, la Torre Glòries o la Sagrada Família. Paral·lelament, el grup local de WWF ha organitzat una festa reivindicativa al Centre Cívic Can Basté amb tallers i música en directe.

Lluita estudiantil

L’alarma per l’escalfament global ha activat recentment el moviment estudiantil Fridays for Future, que a Barcelona es va fer sentir en una manifestació pel clima que fa dues setmanes va omplir els carrers de la ciutat. La iniciativa està inspirada en la jove de 16 anys Greta Thunberg, que cada divendres se salta classes per manifestar-se davant del Parlament de Suècia.