Temperatures a 500 hPa- GFS Meteociel
Temperatures a 500 hPa- GFS Meteociel

El 2022 ha començat amb temperatures excepcionalment elevades i amb rècords de calor històric a l’Observatori Fabra per un mes de gener. Malgrat tot, els Reis ens han portat com a regal una normalització atmosfèrica, amb les primeres pluges de l’any i la primera nevada del 2022 al Montseny. Es tracta d’un parèntesi de fred intens, el de tota la vida en dies hivernals, que té data de caducitat.

La previsió a mig i llarg termini ens indica que el vòrtex polar – el magatzem d’aire fred envoltat pel corrent en jet no té ganes de baixar de latitud i es quedaria a latituds molt elevades i anirà basculant entre Groenlàndia, el nord de Canadà, el mar de Barents i la Sibèria russa. De fet, aquesta gran bossa d’aire polar es més forta de l’habitual i ha deixat rècords de fred a Canadà. Fa una setmana, es van enregistrar -50ºC en alguns punts.

“Escalfament sobtat estratosfèric”

Aquest fenomen, anomenat Sudden Stratospheric Warming (SSW) en anglès, implica una desacceleració significativa d’aquest corrent d’aire que envolta i reté l’aire fred dels pols, fet que produeix una descàrrega d’aire polar cap a latituds més baixes.

Per pronosticar o veure si es pot produir aquest escalfament sobtat de l’estratosfera, s’ha d’analitzar la intensitat dels vents de component oest (els que mouen el corrent en Jet) a 10 hPa (a uns 12 km d’altitud). Si aquest flux d’aire valors positius, això implica que el vòrtex polar continuarà fort i reforçat, perquè aquests vents continuaran sent intensos i seguiran ‘retenint’ l’aire fred al seu interior.

En canvi, si aquest flux d’airevalors per sota dels 0, vol dir que s’està desaccelerant aquesta corrent que envolta i reté l’aire fred, fet que possibilita un alliberament del fred dels pols cap a latituds més baixes.

Vent a 10 hPa- www.weatheriscool.com

El pronòstic ens indica que la majoria d’escenaris mantenen aquest vent estratosfèric en valors molt positius, per tant, el vòrtex polar seguiria fort i reforçat. Amb aquest escenari, tindríem un hivern dolç a Barcelona o amb poc fred.

Només hi ha una projecció que fa disminuir aquest flux per sota dels 0 cap al mes de març. Si això passés, podríem tenir alguna ‘sorpresa’ entre finals d’hivern i principis de primavera. Però la realitat és que no està gens clar, perquè la majoria de línies que corresponen a projeccions o escenaris, circulen per sobre de 0.

Si us fixeu en la línia vermella discontínua que presenta una inflexió entre principis i mitjans de gener, correspon a l‘episodi Filomena de l’any passat.

Absència de fred intens a Barcelona

Els dos mesos hivernals que tenim per davant, gener i febrer, s’haurien de presentar sense onades d’aire fred significatives. Òbviament podrem tenir dies freds, amb irrupcions o llengues d’aire fred passatgeres, però el panorama general ens indica més aviat dolçor tèrmica o poc fred, especialment els migdies.

Els tres models estacionals de referència- el centre europeu, la NOAA americana i el copernicus coincideixen amb el gràfic de l’escalfament súbit estratosfèric, és a dir; que hi hauríen temperatures superiors a les habituals per l’època.

Anomalíes temperatura febrer 2022 – ECMWF Centre europeu
Anomalíes temperatura Gener, febrer, Març -NOAA

Aquests models estacionals també indiquen un principi de la primavera més càlid del què seria habitual, no només a la península Ibèrica, sinó a bona part del continent europeu.

Pluja a comptagotes

En relació a les precipitacions, la NOAA americana ens marca un període bastant sec, inclòs als inicis de la primavera. Si ens fixem en el centre europeu, no veu una desviació significativa de les precipitacions sobre Catalunya, això vol dir que la pluja caiguda estaria sobre la mitjana. Els mesos de gener i febrer són secs a Barcelona en general, per tant, podríem pronosticar pocs dies de pluja.

Anomalíes precipitació febrer 2022 – ECMWF Centre europeu
Anomalíes precipitació Gener, febrer, Març -NOAA