Després del pas del front d’aquesta matinada i matí, que ha deixat entre cinc i 15 litres a la ciutat, toca el torn a una situació de rebuf. Es produeix una mena de buit de vents a la Costa Central a causa del dipol format pel mestral a l’Ebre i la tramuntana a l’Empordà, molt propici a la formació de xàfecs i algunes tempestes davant la costa.

Pluja acumulada la nit i matinada del 5 de gener a Barcelona

Es tracta d’una configuració a escala local difícil de pronosticar, erràtica i molt irregular. Els models numèrics no tenen la capacitat d’encertar amb plenitud la localització i distribució d’aquests xàfecs, i cada projecció probabilística sovint marca indrets diferents. Així doncs, la millor fórmula per fer una bona previsió d’aquest rebuf és aplicar al màxim el mètode periodístic: recerca, contrast i verificació de la informació (en aquest cas, meteorològica). Es tracta d’ampliar al màxim possible el nombre de fonts d’informació (els models numèrics) i extreure’n el denominador comú. És a dir, la pluralitat d’aquests mapes del temps donen tot el reguitzell d’escenaris o situacions possibles que es poden gestar, i s’ha de copsar si tots diuen alguna cosa semblant o igual.

El Garraf, el Maresme i el delta del Llobregat: els tres territoris amb més opcions de tempestes locals

Després d’analitzar tots els models numèrics que tenim a l’abast i tenint en compte aquesta metodologia que us hem explicat just anteriorment, veiem tres denominadors comuns clau:

  • Formació de xàfecs i tempestes damunt del mar, quilòmetres endins entre el Maresme i el Garraf. Ara bé, hi ha alguns mapes del temps que projecten la formació de nuclis convectius en terra ferma.
  • Franja horària: els models es posen d’acord que entre les 21 i les 5 h es podrà produir aquesta precipitació de rebuf.
  • Barcelona: tranquil·litat a la majoria de barris amb opcions de xàfec a la façana marítima, Montjuïc o el port. La majoria de mapes donen la formació de xàfecs al Maresme, damunt del mar o al delta del Llobregat, de tal manera que Barcelona ciutat no viurà la pluja o tempesta més contundent. Ara bé, cap a Montjuïc, la Zona Franca, Sants o el port sí que podrien rebre de resquitllada algun xàfec procedent dels nuclis que es formin o bé just tocant la costa, o bé els del delta del Llobregat.
Model de pluja per a dijous, 6 de gener, a les 0 h – ARPEGE Wetterzentrale

Per exemple, el model ARPEGE, que capta prou bé situacions d’inestabilitat mediterrània, copsa la formació de xàfecs al Vallès Oriental, el Maresme i just davant del delta del Llobregat, fregant el Port de Barcelona.

Model de pluja per a dijous, 6 de gener, a les 0 h – UKMO Wetterzentrale

En canvi, l’UKMO ho desvia una mica més cap al sud i ho retarda fins ben entrada la matinada. Ho projecta entre el Baix Llobregat i el Garraf, i Barcelona en queda al marge.

Model de pluja per a dimecres, 5 de gener, a les 21 h – AROME Meteociel

Si ens fixem en l’AROME, ho projecta bàsicament damunt del mar i només al Maresme. També ho avança bastant respecte als altres, i ja ho marca cap a les 21 o 22 h.

Model de pluja per a dimecres, 5 de gener, a les 21 h – GFS 0.25 Woespana

El GFS 0.25 projecta algun xàfec molt local, cap a les 21 o 22 h, entre l’aeroport de Barcelona i la Zona Franca. “A posteriori”, desplaça aquesta inestabilitat local cap al Garraf i el sud del Baix Llobregat.

Model de pluja per a dijous, 6 de gener, a la matinada – EURO 4 Meteologix

L’EURO 4 concentra la major possibilitat i intensitat de tempestes a la costa del Garraf, amb afectació de ple a Sitges, entre les dues i les quatre de la matinada. Si això es complís, a Barcelona no cauria ni gota.

Model de pluja per a dimecres al vespre-nit / MOLOCH Meteocat

Hi ha alguns models més, però us en mostrem l’últim. A diferència d’alguns altres, el MOLOCH marca pluja sobre alguns barris de Barcelona. Coincidint amb la idea dels altres models, que projecten inestabilitat al delta del Llobregat, marca xàfecs cap a Sants-Montjuïc, el port, la Zona Franca i l’aeroport, i no tant a la matinada, sinó més aviat al vespre-nit.