mapa temperatura a 1500 m
Mapa de temperatura a 1500 m (850 hPa) divendres 22 de febrer. Font: Meteociel-GFS

Ara fa uns mesos ens preguntàvem com seria l’hivern meteorològic, és a dir, el temps dels mesos de desembre, gener i febrer. Ara, a menys de dues setmanes per finalitzar-lo, és un bon moment per entreveure si, enguany, els models estacionals han estat més o menys encertats.

Els mapes de llarg termini de l’agència nord-americana NOAA anunciaven tres mesos, en conjunt, més secs de l’habitual i també lleugerament més càlids. De moment aquests pronòstics s’han complert força i, excepte un parell de setmanes fredes i mogudes a finals de gener, l’hivern ha estat bàsicament estable i marcat per les altes pressions.

S’ha acabat realment l’hivern?

A aquestes altures del febrer podríem respondre que, si més no el meteorològic, sí. Ara bé, caldrà veure com evoluciona el mes de març, un mes típicament mogut i que sovint ens porta sorpreses inesperades.

Els mapes a curt termini anuncien uns dies d’ambient una mica més hivernal a causa de l’arribada d’una massa més freda en altura entre dilluns i dimecres. La penúltima setmana del mes de febrer s’iniciarà, així doncs, amb temperatures pròximes a la normalitat a Barcelona i el conjunt del país, però sense fred gaire intens.

A partir de dijous, 21 de febrer, en canvi, es preveu que el vent giri al sud i que ens afecti, durant uns quants dies, una massa càlida en altura procedent de latituds més baixes, tal com mostra el mapa que il·lustra aquesta notícia. La bonança està assegurada, sobretot a cotes altes de els muntanyes, però també —en menor mesura— a la costa, on divendres podríem assolir els 20 ºC al migdia.

Si allarguem la vista més enllà, els mapes a mitjà termini indiquen que la temperatura es mantindria per damunt la que seria habitual —amb alguns alts i baixos— com a mínim fins a principis del mes de març. Les opcions de pluja són realment baixes durant el tram final del mes de febrer.

mapa anomalia temperatura
Mapa d’anomalia temperatura mitjana març. Font: NOAA
mapa anomalia precipitacio
Mapa d’anomalia de precipitació març. Font: NOAA

Març, marçot…

El març acostuma a ser estadísticament un més més dinàmic a Catalunya a causa de la menor persistència de les altes pressions, que es combinen amb el pas de fronts. La major insolació, a banda, facilita el creixement de nuvolades i la gestació de xàfecs o tronades.

L’any passat, el 2018, el març ens va regalar una important nevada el dia 20, i el 2010, una de les més notables de les darreres dècades a totes les cotes de la ciutat Barcelona.

A dia d’avui, els models de previsió no aporten prou garanties a tants dies vista per aventurar-se a fer cap tipus de pronòstic amb un mínim de credibilitat, per bé que sí que s’insinua una normalització del termòmetre coincidint amb l’arribada del mes de març.

Els models estacionals, els quals sovint permeten entreveure tendències, indiquen que el març podria finalitzar amb una temperatura mitjana novament per sobre la que seria habitual i que, pel que fa a precipitacions, podria deixar les que tocaria —o una mica més— a Catalunya.

Finalment convé recordar que la precipitació mitjana del període 1981-2010 és de 44 litres a l’Observatori Fabra de Barcelona, 36 litres a l’aeroport del Prat o 50 litres al de Girona.

meteograma barcelona
Evolució prevista de la temperatura a 1.500 m (línia blanca) respecte de la mitjana (línia vermella). Font: Wetterzentrale

Comparteix a: