L’emergència per sequera ja és aquí i l’aixeta de l’aigua potable per regar s’ha tancat. Això implica que les empreses de jardineria no podran mantenir els arbres situats a espais privats més que amb l’aigua de la pluja, si cau. A diferència d’ajuntaments com el de Barcelona, que ja ha engegat el pla de contingència per a un reg de supervivència de l’arbrat amb aigua freàtica, aquestes empreses no solen tenir accés a aigua regenerada, dessalinitzada o freàtica. I veuen amb preocupació la subsistència de l’arbrat. “Els arbres no entenen de si són públics o privats. I en el context de canvi climàtic en què ens trobem, el verd ha deixat de ser un luxe per ser una necessitat”, denuncia Miquel Marín, president del Gremi de Jardineria de Catalunya.
Consideren que no es pot permetre perdre cap arbre dins aquesta lluita contra el canvi climàtic. Precisament la setmana passada van signar un manifest per defensar aquesta posició, juntament amb una vintena d’entitats més relacionades amb el verd.
Demanen seguir regant arbres o obtenir aigua no potable
Com a solució, proposen que se’ls faciliti l’accés a aigua regenerada o freàtica. “Ara mateix és molt complicat, no podem anar a una depuradora i comprar aigua”, apunta Marín. O bé, que se’ls permeti salvar l’arbrat amb aigua potable. “Segons els estudis que tenim, el verd consumeix un 4 % de l’aigua. Si deixem de regar la gespa, que és fàcilment recuperable, estalviem la meitat. Només seria un 2 % de consum. No som dels sectors que més consumeixen“, afegeix.
Preocupació per la supervivència del sector de la jardineria
Precisament el Gremi de Jardineria critica que, mentre a altres sectors se’ls imposen restriccions, a ells directament se’ls tanca l’aixeta. Adverteixen que les conseqüències econòmiques poden ser molt importants, ja que calculen que la darrera sequera va ensorrar un 30 % del sector. “A Catalunya hi ha 2.500 empreses de jardineria amb 13.000 treballadors, a banda dels indirectes, com els planteristes, per exemple. Ja estem treballant amb l’Administració per demanar ajudes directes i per poder regularitzar els nostres treballadors, perquè si no correrà perill la viabilitat de les empreses”, lamenta el president del Gremi de Jardineria de Catalunya.