(ACN) La recollida selectiva de residus es troba estancada a la vegueria de Barcelona, formada pel Barcelonès, el Baix Llobregat, els Vallessos i el Maresme, la més poblada de Catalunya, amb prop de 5 milions d’habitants. El 2022, s’hi van generar 2.159.958 tones de residus i se’n van recollir de forma selectiva 868.356, el 40,2 %. El 2021, s’havia situat en el 39,48 %. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha advertit que la millora és “insignificant” i ha instat les grans ciutats, com Barcelona, a implementar sistemes eficients de recollida selectiva, com el porta a porta.

Cal implantar models més eficients de recollida selectiva

Des de l’Agència de Residus de Catalunya indiquen que els sistemes de recollida selectiva que s’han utilitzat fins ara han arribat al màxim i que cal avançar en els models eficients, com són el porta a porta o els contenidors intel·ligents, que s’obren amb targetes. Segons les dades del 2022, gairebé el 60 % dels municipis que van fer el porta a porta a Catalunya van superar el 70 % de recollida selectiva bruta i més del 90 % van superar-ne el 50 %.

“Ara és el moment de les ciutats”, ha remarcat el director de l’ARC, que ha destacat Mataró, amb un sistema mixt, i Ripollet, amb el porta a porta, com exemples de municipis amb molta població que sí que estan impulsant sistemes eficients de recollida selectiva. “Estic convençut que a Barcelona va influir que hi hagués unes eleccions properes en la implantació que es feia i ara és el moment. No hi ha excusa”, ha instat Peraire, que també ha volgut reconèixer la feina de l’exregidor Eloi Badia per tirar endavant sistemes com el porta a porta a Sant Andreu i Sarrià.

Peraire confia que les dades millorin l’any que ve, ja que ha destacat que alguns municipis de la vegueria van implementar sistemes de recollida selectiva d’alta eficiència el 2022. L’objectiu de reciclatge fixat per la Unió Europea pel 2025 se situa en el 55 % dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50 %.

438 quilos de brossa l’any per habitant

Cada habitant de la vegueria de Barcelona genera, de mitjana, 438 quilos l’any de brossa, segons dades del 2022, un 1,6 % menys que el 2021. En total, més de 2 milions de tones de residus municipals (sense runes) a la que és la vegueria més poblada de Catalunya. Més de la meitat dels residus municipals no es recullen selectivament: l’1.291.602 tones de la fracció resta representen el 59,8 % dels residus generats.

Del 2010 al 2022, l’índex de la recollida selectiva a la vegueria ha oscil·lat entre el 30 % i el 40 %, sense una tendència clara de millora. En la presentació de les dades aquest dilluns, Peraire ha parlat d’un “estancament en majúscules” i ha assenyalat que la vegueria de Barcelona, pel seu pes demogràfic, “marca la tendència” de Catalunya.

El Maresme, la comarca amb l’índex de recollida selectiva més alt 

Per comarques, la recollida selectiva se situa en el 46,02 % al Maresme; al Vallès Oriental, en el 44,45 %; al Vallès Occidental, en el 43,32 %; al Baix Llobregat, en el 42,87 % i en els municipis de l’entitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en el 38,06 %.

Per municipis, Matadepera (Vallès Occidental) és la població de la vegueria que més residus va recollir de forma selectiva el 2022, amb un índex del 89,84 %, mentre que el que menys residus va recollir és Cervelló (Baix Llobregat), amb el 23,02 %.