L’estiu del 2020 els barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi es van quedar sense banyeres de brossa verda. La retirada d’aquests contenidors grans va fer que durant tres anys els veïns no tinguessin on tirar les restes vegetals. Ara, finalment, s’ha iniciat un sistema de recollida porta a porta que soluciona aquest problema i permet reciclar la brossa de la jardineria de manera còmoda i gratuïta. Per obtenir el servei s’ha de trucar el 010 i la recollida es fa el dilluns al matí a la mateixa porta de casa.

Com funciona el porta a porta de la brossa verda?

Per tenir aquest servei el veïnat ha de disposar d’una saca de ràfia que es pot comprar a la ferreteria. Hi ha de posar les restes vegetals i deixar-les davant la porta de casa diumenge al vespre. Abans, però, ha d’haver trucat el 010 per demanar el servei i la fundació Engrunes, que s’encarrega de la recollida, s’hi posa en contacte per confirmar l’adreça i passar a buscar la brossa els dilluns, de 8 a 15 h. El servei buida la saca dins el camió i la retorna a casa del veí.

La fundació Engrunes, que dona feina a persones en risc d’exclusió social, és la mateixa entitat que ja gestiona la recollida de la brossa verda al municipi de Sant Cugat del Vallès des de fa anys. “És molt còmode trucar i tenir la saca d’esporga a la porta i que t’ho vinguin a recollir. No s’han de desplaçar a la deixalleria, ni a cap contenidor”, explica en Marcos González, gerent de la fundació. La recollida té un pressupost de 50.000 euros per tot l’any.

A les banyeres s’hi tiraven impropis

Les banyeres on abans es tirava la brossa verda es van retirar perquè s’hi deixaven impropis, com ara uralita. “Amb la recollida porta a porta, garantim que no hi hagi abocaments descontrolats a les banyeres i al voltant. Hi apareixien moltes coses, venien jardiners de fora, i hi abocaven de tot dins i fora”, explica en Carles Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona. “A més, es garanteix el reciclatge d’uns residus que són fàcilment compostables“, afegeix.

Una de les banyeres que es va retirar perquè s’hi tiraven impropis

La retirada de les banyeres va saturar els contenidors de l’orgànica

Retirar les banyeres va solucionar un problema, però en va causar un altre: els veïns es van quedar sense lloc on llençar la brossa. A partir de llavors el consistori va comunicar els veïns dels barris de muntanya que l’havien de posar als contenidors de l’orgànica, però s’omplien fins dalt i se saturaven. En quedar plens, no hi cabia la brossa orgànica a l’interior i els senglars acabaven accedint-hi i ho escampaven tot per terra.

Un contenidor de l’orgànica ple fins dalt de brossa verda

Can Pujades volia crear una planta de compostatge al barri

Des de la cooperativa Can Pujades es mostren satisfets perquè finalment es pot reciclar la brossa verda al barri, però també decebuts perquè la iniciativa d’una planta de compostatge a Vallvidrera no s’ha pogut tirar endavant. Fa anys que treballaven perquè fos una realitat i, fins i tot, van fer un estudi per veure la viabilitat del projecte amb una subvenció que els va atorgar l’Ajuntament. “L’objectiu era fer un reciclatge km 0“, explica en Nicolas Pirotte, de la cooperativa. “Volíem tancar el cicle de la matèria orgànica dins del mateix barri“. De moment, però, la brossa verda de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes es portarà a la planta de compostatge de Sant Cugat.