Gavina Corsa

Els temporals marítims d’aquesta primavera han tingut efectes negatius per a la nidificació de la gavina corsa. Una de les colònies més afectades ha estat la del litoral barceloní, que és una de les 10 més importants del món: és la més septentrional i gaudeix d’èxit reproductor.

La llevantada d’aquest mes d’abril va escombrar la zona on nidificaven els ocells i, respecte a l’any 2018, s’ha registrat un nombre de nius amb posta d’ous per sota de la mitjana. Segons els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), aquest any hi ha hagut 344 parelles de gavines corsa que han criat al port, 238 menys al 2018, quan se’n van registrar 582.

Les raons són múltiples. D’una banda, una bona part de la colònia ha desistit buscar una zona alternativa per niar. La resta, van intentar fer-ho al delta del Llobregat però van abandonar la zona de cria, per raons que encara s’estan investigant. Aquesta setmana s’han registrat les primeres eclosions i s’espera anellar la colònia a mitjans de juny.

Nius de la Gavina Corsa

D’altra banda, el cens de les colònies del delta de l’Ebre, s’està duent a terme aquests dies. Les primeres estimacions apunten que es mantindran els resultats a la Punta de la Banya i que hi haurà una davallada a la colònia de l’entorn de la Tancada.

Dia Mundial de les Aus Migratòries 

Cada any, el primer cap de setmana de maig,  se celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries, per conscienciar la ciutadania de la importància de la conservació de les aus migratòries, les seves rutes i els seus hàbitats.

Per la seva zona geogràfica, Catalunya és un indret de pas entre la zona tropical i la boreal. Per aquest motiu, hi ha moltes espècies que nidifiquen a la primavera i l’estiu a latituds més elevades, com ara els ocells limícoles d’aiguamoll, el territ variant (“Calidris alpina”), i el corriol gros (“Charadrius hiaticula”). Entre les espècies que venen a Catalunya a nidificar es troben el gaig blau (“Coracias garrulus”), l’abellerol (“Merops apiaster”), l’oreneta (“Hirundo rustica”) i el ballester (“Apus melba”).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a