fred polar Catalunya
font: windy.com

El fred ha quedat instal·lat a Catalunya i Barcelona des de mitjans de gener. Aquests dies, coincidint amb la Candelera, la temperatura ens dona un respir. Però tot canviarà d’aquí a uns dies amb una descàrrega d’aire fred polar continental que portarà temperatures de cru hivern.

La Candelera riurà fins diumenge

Abans no arribi aquest canvi de temps, l’anticicló s’encarregarà de deixar-nos un final de setmana molt estable i amb una temperatura que continuarà pujant esglaons.

Les màximes del cap de setmana seran molt agradables i es podran acostar fins i tot als 20 ºC. Migdies confortables però nits encara fredes, sobretot a l’interior i fondalades. El sol continuarà com a gran protagonista, només amb alguna boira matinal.

Pujarà l’anticicló i baixarà una borrasca

Però el mateix anticicló que garantirà un temps estable i una relativa bonança al migdia s’encarregarà de girar la truita a principis de la setmana vinent. L’anticicló, potentíssim, vol pujar de latitud i allargar-se fins a la mar del Nord. Al mateix temps, una petita borrasca farà el trajecte invers: de la mar del Nord fins al Mediterrani, per afavorir el passadís de vents de nord-est d’origen continental que impulsaran una entrada d’aire fred potent.

Aquesta descàrrega d’aire fred ja serà evident a principis de setmana i es podria allargar durant força dies, cosa que donaria lloc a un episodi de fred rigorós durant aquesta segona setmana del febrer.

Fred sí, però amb diversos escenaris

Els grans models apunten amb un alt grau de fiabilitat que hi haurà una potent descàrrega d’aire fred. Ara bé, amb tants dies a la vista, hi ha encara moltíssimes incerteses.

La primera és la quantitat de fred que podrà arribar i la durada. En aquest sentit, fa dies que el model americà (GFS) entreveu un escenari més fred i més durador que el seu homòleg europeu (ECMWF), que, tot i preveure també aquesta descàrrega freda, la fa ser menys intensa i menys llarga.

De tota manera, les darreres sortides del model GFS apunten que farà un fred que no serà tan durador com l’escenari que preveien dies enrere.

No sembla que hagi d’arribar cap onada de fred siberià

Encara ahir algun dels grans models (l’americà, GFS) veia un futur anticicló escandinau potent que obriria les portes, fins i tot, a una possible onada de fred siberià.

Aquest divendres el mateix model sembla que rectifica i s’assimila a l’altre gran model (l’europeu, ECMWF), que veu un escenari amb un anticicló ferm centrat a Centreuropa que dificultaria que el fred tingués gaire continuïtat.

Sigui com sigui, el retorn de l’ambient de cru hivern sembla garantit, si més no, a principis de la setmana vinent.

Què sabem de la possibilitat de neu a cotes baixes?

I si el fred és incert, encara més ho és la precipitació. Bé és cert que les entrades continentals acostumen a ser eixutes a Catalunya i Barcelona, també és veritat que els dos grans models indiquen que es formarà una borrasca mediterrània que, d’entrada, servirà per injectar el fred a casa nostra.

Amb una borrasca al Mediterrani i amb una situació per a la qual queden encara ben bé 3-4 dies, queda tot obert a la possibilitat que es barregi humitat i fred per donar aquesta combinació tan difícil que pot donar neu a cotes inusualment baixes.

Que nevi a Barcelona o en indrets inusuals de Catalunya és, per tant, un fet que no es pot assegurar en cap cas ara mateix, tot i que alguns escenaris marquen que pot ser una possibilitat futura de la setmana vinent.

En aquest sentit, els models van apuntant com a més probable aquesta possibilitat, sobretot entre el vespre de dilluns i dimecres. Malgrat tot, encara no hi ha res escrit en aquest sentit.

Guanya números una llevantada posterior

Després de la descàrrega freda, es comença a dibuixar un escenari que podria ser més esperançador, amb una situació mediterrània que podria acabar amb una llevantada i pluja abundant i general.

Falta moltíssim i no es pot confirmar, però tant de bo arribi una regada que és ja vital per a un bosc i uns embassaments que fa anys que viuen una sequera intensa.

La setmana vinent en veurem el desenllaç final.