La mostra “Mars de plàstic” vol conscienciar sobre el dany que fa als oceans la presència de plàstic
. El centre de l’exposició és una instal·lació formada per quilos de plàstics recollits principalment a les costes de Hawaii, però també a altres zones com el Mar Bàltic. És una proposta del Museu de Disseny de Zuric i ha arribat a Barcelona a través de la Fundació We Are Water. Es pot veure al Roca Barcelona Gallery (Joan Güell, 211) fins al 30 d’abril.
Plàstic, un material no biodegradable
“Mars de plàstic” explica que el material derivat de la indústria petroquímica és econòmic i fàcil de processar però, alhora, no és biodegradable. Això fa que, si es llença la mar, es divideixi en petits trossos que acaben formant part del sediment o entren a la cadena alimentària quan són consumits pel plàncton o els peixos. Fins i tot s’assegura que les restes plàstiques als oceans podran servir a les generacions futures com a testimoni de la nostra època.
Les possibles solucions al problema
La mostra aporta dades: cada any arriben als oceans entre vuit i 12 tones de plàstic, provinents principalment dels rius, dels vaixells i de la indústria pesquera.
Segons el director de la Fundació We Are Water, Xavier Torres, amb l’exposició es vol posar en evidència de manera clara quin és el problema, però també presentar projectes que “en un futur poden ser part de la solució”. Es tracta ―principalment― de nous dissenys de productes lliures de plàstic o fets amb material reutilitzat.
Portar fins a Europa les restes de plàstic ha estat força complicat. Segons els comissaris de la mostra, han hagut de ser considerats com a patrimoni cultural, ja que no és fàcil traslladar entre països restes d’escombraries. La mostra ha passat per una vintena de ciutats europees i ha arribat a Barcelona a través la Fundació We Are Water, lligada a l’empresa Roca.