Una desena de persones s’han concentrat a la plaça de les Drassanes per mostrar el rebuig a l’arribada, aquest dijous, al Port de Barcelona d’un vaixell metaner procedent de l’Argentina. L’embarcació transporta gas de fracturació hidràulica, una tècnica que possibilita o augmenta l’extracció de gas i petroli del subsol.

Un gas amb un impacte ambiental i climàtic

Diverses entitats ecologistes han manifestat el rebuig a la presència d’aquest vaixell a Barcelona perquè, segons diuen, les fugues d’aquest gas equivalen a les emissions anuals que produeixen 325.000 ciutadans europeus. Denuncien que els governs estan signant tractats a favor de cuidar el planeta i tenir en compte les necessitats de l’emergència climàtica, però alhora importen un gas que, diuen, és el més nociu.

La tècnica d’extracció per fracturació hidràulica

El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material al terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents al substrat rocós que tanca el gas o el petroli, i afavorir-ne, així, la sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos. S’estima que aquesta tècnica està present en el 60 % dels pous en ús.