L’escalfament del planeta cada cop és més evident i calen mesures urgents per frenar el canvi climàtic. Aquest és l’objectiu que es marca la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP28, que ha començat dijous a Dubai. En aquest context, prop d’una setantena d’experts de 24 països, entre ells del CREAF, han elaborat un informe amb 10 mesures urgents per frenar el canvi climàtic i les emissions d’efecte hivernacle.

Decàleg de propostes contra el canvi climàtic

L’investigador Marcos Fernández, del CREAF, és l’únic representant espanyol d’un estudi que evidencia que no s’estan limitant les emissions de gasos d’efecte hivernacle i el planeta s’escalfa acceleradament. Per frenar-ho és imprescindible aprovar mesures urgents, que posen sobre la taula de la COP28. Aquestes són algunes de les propostes que fan:

  • Reduir el temps en que estiguem per sobre dels 1,5 graus. És fonamental reduir el temps en què l’augment de la temperatura del planeta superi el grau i mig.
  • Reduir la dependència dels combustibles fòssils. Els experts aposten per les energies renovables i demanen als països amb més poder adquisitiu que liderin aquesta transformació.
  • Eliminació del CO2 en l’àmbit global. La reducció del diòxid de carboni és fonamental per reduir la temperatura global. Les emissions s’han de reduir de manera ràpida i profunda.
  • Els embornals naturals de carboni són una estratègia arriscada. La recerca revela que hi ha una gran incertesa sobre la resposta que donaran els dipòsits de carboni terrestres i marins. És molt possible que absorbeixin menys CO2 del que estava previst.
  • Governança internacional per abordar les emergències del clima i biodiversitat.
  • La combinació d’esdeveniments climàtics adversos amplifiquen els riscos. L’ocurrència de fenòmens d’episodis com sequeres i onades de calor alhora provoquen conseqüències més greus en la població i els cultius. Segons els experts, cal identificar els esdeveniments combinats i preparar-se per poder fer front a aquestes situacions adverses.
  • Mesures per frenar la pèrdua de glaceres. El canvi climàtic ha accelerat la pèrdua de glaceres a zones com l’Himàlaia o les regions polars, amb l’amenaça que suposa per a les poblacions properes.
  • Reforma dels sistemes alimentaris. Modificació de la producció i consum d’aliments és clau en l’acció climàtica.
  • Trasllat de la població exposada a riscos climàtics.
  • Fer més operativa la justícia i dotar-la de noves eines permet una adaptació climàtica més efectiva.