No ha estat l’octubre més càlid
de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, però el d’enguany ha tornat a entrar a la llista dels ‘top ten’ dels més suaus. La temperatura mitjana ha estat de 18,6ºC, un registre que se situa 2,7ºC per damunt de la mitjana climàtica, malgrat que s’emplaça exactament un grau per sota del rècord absolut fins ara, l’any 2014.
La temperatura més elevada d’aquest punt elevat de Collserola va ser de 25,4 ºC el dia 5 d’octubre. Cal destacar que no s’han assolit els 30 ºC en cap ocasió, a diferència del que va passar els anys 2013 i, sobretot, el 2011, quan el termòmetre va superar els 30 ºC cinc vegades. L’any 2011 el termòmetre es va desfermar fins a 32,4 ºC el dia 12, un valor mai no assolit -ni superat- a l’Observatori Fabra.
Pel que fa a la precipitació, l’octubre ha deixat 128 litres per metre quadrat, el 157 % de la precipitació que seria habitual segons les estadístiques. La pluja s’ha concentrat en pocs, sobretot a l’entorn del dia 19, jornada en la qual van anotar 94 litres per metre quadrat.
Dades en altres observatoris de la ciutat
Segons les dades d’en Sergi Corral, observador meteorològic, a Sant Andreu han recollit 99,8 litres per metre quadrat, un 125 % del que seria normal, i la temperatura mitjana ha estat de 19,7 ºC, 0,8 ºC per damunt el que tocaria.
L’estació meteorològica de betevé, al barri del Poblenou, ha recollit 110 litres per metre quadrat i la temperatura mitjana ha estat de 20,3 ºC.
Aquesta és la distribució de la pluja i la temperatura màxima i mínima a l’Observatori Fabra (font: O. Fabra):