un radiador ben situat pot contribuir a l'estalvi en la calefacció

Qui més qui menys ja haurà encès algunes hores la calefacció (si en teniu), l’estufa o la bomba de calor per combatre els dies freds que ens ha deixat ja aquest hivern. Però, la gestionem bé? Com podem estalviar en la calefacció?

El més important, l’aïllament

Tot i que també és el que costa més diners, el més important per a l’estalvi en calefacció és tenir ben aïllada casa nostra.

Unes finestres amb doble vidre, a part de fer disminuir la contaminació acústica dins de les nostres llars, pot reduir en un 25 % la despesa en calefacció durant l’hivern.

Un altre dels punts importants per on hi ha pèrdua de calor és per la porta d’entrada, per on es perd una gran quantitat de calor. Aquí l’aïllament és molt més difícil i una solució còmoda i barata és posar alguna peça de roba a terra (un llençol o una tovallola) en hores nocturnes per evitar la fuga de calor durant la nit, just tapant la petita obertura que queda entre el terra i la porta.

Les persianes i les cortines juguen un paper molt important en l’estalvi de la calefacció en mesos hivernals. Abaixar les persianes i posar les cortines quan hagi marxat el sol ens ajudarà també a mantenir la calor.

Una bona orientació, un gran estalvi

L’orientació de casa nostra també marcarà l’estalvi que podrem guanyar gràcies al sol. D’aquesta manera, una llar encarada a nord en gastarà molta més que una encara al sud.

Si sou dels que teniu la casa encara al sud, aprofiteu les hores de llum solar per obrir persianes i cortines i deixar que entri el sol (i escalfi) casa vostra. Tenim la sort de tenir un clima on tenim força hores de sol a l’hivern i, a més a més, el poc angle que s’aixeca respecte de l’horitzó fa que, si sou dels que esteu ben encarats, el sol entri molts metres a casa vostra.

baixar finestres i cortines quan marxa el sol ens ajudarà a estalviar calefacció

Sigui com sigui, només us toqui una mica el sol, aprofiteu-lo, és una font d’estalvi important, especialment si les estances més concorregudes (el menjador, per exemple) són de les que gaudeixen llum solar directa.

I recordeu, tot i que sigui fred, és important obrir finestres per ventilar encara que siguin només 10 minuts.

Radiadors i termostat, l’altre punt d’estalvi

I, si no estem ben encarats, sempre ens queda un consum eficient de la calefacció que ens mantingui amb una temperatura confortable sense que sembli que tenim casa nostra a ple mes de juliol.

La temperatura màxima recomanada a què hauríem de posar la calefacció per tenir un bon confort i un consum energètic responsable se situa entre els 19 ºC i els 21 ºC. A partir d’aquí, el consum es dispara un 8 % cada 1 ºC que hi sumem.

De la mateixa manera, no cal tenir tampoc la calefacció encesa tot el dia, especialment si no hi som a casa o si tenim la sort de tenir sol directe. En aquest sentit, programar la calefacció només les hores que siguin necessàries (o que hi siguem a casa) ens evitarà pagar més per no aprofitar la calor.

El manteniment de les calefaccions, també clau

I el manteniment, en aquest cas, també és molt necessari.

Tenir una caldera poc eficient pot fer que el consum energètic sigui més elevat. Però també els radiadors hi juguen un paper.

Purgar els radiadors un cop l’any (treure’ls l’aire interior, especialment quan comença el fred) ajudarà a l’eficiència d’aquell radiador, perquè l’aire de dins dificulta la transmissió de calor.

A més a més, us pot donar un estalvi en la calefacció és el fet de tancar els radiadors de les habitacions que no feu servir o feu servir molt poc. No tapar ni obstaculitzar els radiadors també els farà més eficients.

Tenir el radiador a l’entrada de les habitacions ens penalitza i dificulta la circulació de la calor

I tot i que més complicat d’aconseguir (si és que no hi són ja), el lloc ideal dels radiadors és sota les finestres, de manera que pugui afavorir una correcta circulació de l’aire i la calor dins l’estança. Un radiador a l’entrada de l’habitació tindrà molta més feina per escalfar-la que el mateix radiador sota la finestra.

Tots aquests i altres molts consells d’estalvi energètic els podreu trobar també en aquesta guia que l’Ajuntament de Barcelona i Ecologistes en Acció van redactar fa no gaires anys.