com estalviar calefacció

Arriba el fred i qui més qui menys ja ha encès algunes hores la calefacció, l’estufa o la bomba de calor per combatre la baixada de la temperatura. Però, saps que hi ha formes d’estalviar en la calefacció? Et donem alguns consells per evitar que la teva factura s’encareixi més del compte aquest hivern.

El més important, l’aïllament de finestres i portes

Tot i que també és el que costa més diners, el més important per a l’estalvi en la calefacció és tenir ben aïllada la casa. Si tens unes finestres amb doble vidre, a part de fer disminuir la contaminació acústica dins de la teva llar, pots reduir en un 25 % la despesa en calefacció durant l’hivern.

La porta d’entrada és l’altre punt de la casa per on perds una gran quantitat de calor. Aquí l’aïllament és molt més difícil i una solució còmoda i barata és posar alguna peça de roba a terra (un llençol o una tovallola) en hores nocturnes per evitar la fuga de calor durant la nit, just tapant la petita obertura que queda entre el terra i la porta.

Abaixa les persianes per mantenir la calor

Les persianes i les cortines tenen un paper molt important en l’estalvi de la calefacció en mesos hivernals. Abaixa les persianes i tanca les cortines quan hagi marxat el sol. T’ajudarà també a mantenir la calor a casa.

Abaixar finestres i cortines quan marxa el sol ens ajudarà a estalviar en la calefacció

Una bona orientació, un gran estalvi de calefacció

L’orientació del teu pis també marcarà l’estalvi que podràs guanyar gràcies al sol. D’aquesta manera, una llar encarada al nord gastarà molta més calefacció que una d’encarada al sud.

Si ets dels qui tenen la casa encarada al sud, aprofita les hores de llum solar per obrir persianes i cortines i deixar que entri el sol per escalfar el pis. Només que et toqui una mica, ja tindràs una font d’estalvi important. Tenim la sort de tenir un clima amb força hores de sol a l’hivern i, a més a més, el poc angle que s’aixeca respecte de l’horitzó fa que, si ets dels que estan ben encarats, el sol entri molts metres a casa vostra.

I recorda, tot i que sigui fred, és important obrir finestres per ventilar encara que siguin només 10 minuts.

Fes un consum eficient amb els radiadors i el termòstat

I, si no estàs ben encarat, sempre et queda fer un consum eficient de la calefacció que et mantingui la casa a una temperatura confortable sense que sembli el mes de juliol. La temperatura màxima recomanada se situa entre els 19 i els 21 ºC. A partir d’aquí, el consum es dispara un 8 % cada 1 ºC que hi sumem.

De la mateixa manera, no cal tenir tampoc la calefacció encesa tot el dia, especialment si no ets a casa o si tens la sort de tenir sol directe. En aquest sentit, programar la calefacció només les hores que siguin necessàries (o quan siguis a casa) t’evitarà pagar més per no aprofitar la calor.

Termostat calefacció
Aprofita el termòstat per regular la temperatura i programar la calefacció

El manteniment de la calefacció, també clau

I el manteniment, en aquest cas, també és molt necessari. Tenir una caldera poc eficient pot fer que el consum energètic sigui més elevat. Però també els radiadors hi tenen un paper important.

Purgar els radiadors un cop l’any (treure’ls l’aire interior, especialment quan comença el fred) ajudarà a l’eficiència d’aquell radiador, perquè l’aire de dins dificulta la transmissió de calor.

A més a més, et pot ajudar a estalviar en la calefacció tancar els radiadors de les habitacions que no facis servir o facis servir molt poc. No tapar ni obstaculitzar els radiadors també els farà més eficients.

Tenir el radiador a l’entrada de les habitacions ens penalitza i dificulta la circulació de la calor

I tot i que és més complicat d’aconseguir (si és que no hi són ja), el lloc ideal dels radiadors és sota les finestres, de manera que puguin afavorir una correcta circulació de l’aire i la calor dins l’estança. Un radiador a l’entrada de l’habitació tindrà molta més feina per escalfar-la que el mateix radiador sota la finestra.

Tots aquests i molts altres consells d’estalvi energètic els podreu trobar també en aquesta guia que l’Ajuntament de Barcelona i Ecologistes en Acció van redactar fa no gaires anys.