gràfica evolució temperatura mitjana Terra
Evolució de la temperatura mitjana planetària respecte l'època preindustrial. Font: MET OFFICE

L’escalfament planetari continua imparable. L‘Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat aquesta setmana que la temperatura mitjana de la Terra de l’any 2018 ha estat 1,0 ºC superior a la mitjana de l’època preindustrial (anys 1850-1900).

Es tracta del quart any més càlid anotat des que hi ha registres instrumentals. El rècord el manté l’any 2016 —1,2 ºC més càlid—, seguit dels anys 2015 i 2017 en els quals la temperatura mitjana planetària va ser a l’entorn d’1,1 ºC superior a la de l’època preindustrial.

Segons el secretari de l’OMM Petteri Taalasdels darrers 22 anys, 20 són els més càlids mai registrats, i la taxa d’escalfament dels darrers tres anys és excepcional, tant pel que fa a la superfície terrestre com als oceans”.

A banda, Taalas destaca que “els esdeveniments meteorològics extrems van impactar en innombrables països i milions de persones” i que “la comunitat internacional ha de donar la màxima prioritat a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i les mesures d’adaptació al clima”.

A escala mundial la temperatura va ser 0,38 ºC superior a la del període de referència 1981-2010, que és de 14,3 ºC.

El 2019 encalça aquesta tendència

El gener del 2019 va ser el més calorós mai registrat a Austràlia, on les onades de calor van ser excepcionals. També va ser el més sec des que es tenen registres instrumentals a Tasmània, on els incendis forestals hi van fer estralls.

En contrapunt amb la calor extrema de l’hemisferi sud, el gener va estar protagonitzat per una onada de fred excepcional a bona part de l’Amèrica del Nord. Respecte a aquest fet, Taalas esmenta que “el fred de l’est dels Estats Units no contradiu la realitat del canvi climàtic“. Segons l’expert, l’Àrtic s’està escalfant dues vegades més ràpid que la mitjana mundial i que, aquests canvis, afecten els patrons meteorològics de l’hemisferi nord. Els canvis que es produeixen en aquest punt del planeta tenen afectacions en d’altres territoris.

Comparteix a: