Font: Alfons Puertas

El 2018 va deixar el llistó molt alt pel que fa als registres de pluja. Per contra, el 2019 ha començat sec, malgrat que és cert l’hivern no és pas una estació gaire plujosa a casa nostra.

Les dades de l’Observatori Fabra

Les dades climàtiques del mes de gener a l’Observatori Fabra posen de manifest que ha estat un mes sec, amb un total de pluja acumulada de 18,2 l/m2 i que representa un 35 % de la pluja mitjana que acostuma a caure en aquest punt de la ciutat en aquesta època de l’any.

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, també es pot confirmar que ha estat el tercer gener més assolellat dels darrers 51 anys.

Si ens fixem en els valors mitjans de temperatura es dedueix que ha estat un mes força normal, dins els paràmetres habituals. La temperatura mitjana ha sigut de 8,1 ºC, és a dir, només 0,2 ºC per sota del valor mitjà previst per a un mes de gener.

Com es preveu el mes de febrer a Barcelona?

El febrer comença amb ambient anticiclònic. Això propiciarà un contrast tèrmic marcat entre el dia i la nit. De fet, durant les properes matinades es preveuen algunes gelades a les comarques del prelitoral i temperatures mínimes inferiors als 5 ºC a la ciutat. Podran reaparèixer algunes boires matinals. Per contra, els valors màxims arribaran fins als 16 o 17 ºC alguns dies d’aquesta primera setmana del mes i seran majoritàriament assolellats. Entre dijous i divendres vinent ens creuarà un sistema frontal, però de moment no sembla gaire actiu.

Si ens fixem en el model meteorològic de mitjà o llarg termini de l’agència americana NOAA (National Oceanic and Atmospheric Atministration) la tendència és que sigui un mes força normal per a l’època en relació amb els valors de temperatura. Per contra, podria ser una mica més plujós de l’habitual.

Mapa d’anomalia tèrmica previst per al mes de febrer
Mapa d’anomalia pluviomètrica previst per al mes de febrer