imatge pessebre
La tradició diu que per la Candelera s'ha de treure el pessebre

El 2 de febrer és la Candelera, el dia que cau exactament 40 dies després de Nadal. Aquesta data commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, un ritu en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera.

La tradició marca que la Candelera és el dia per desmuntar el pessebre, el moment en el qual es pot donar per finalitzat el cicle de Nadal. Fins fa poc a les esglésies es recreaven processons amb candeles enceses, se n’encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc.

Refranys de la Candelera

El 2 de febrer cau a l’equador de l’hivern i és, per tant, una data indicada per preveure com serà el temps del que resta d’hivern. El refranyer català conté nombroses dites que pretenen fer pronòstic del temps de les pròximes setmanes i es basen en les condicions meteorològiques del dia de la Candelera. La més popular és la que diu que “Si la candelera plora, l’hivern ja és fora“, i que “Si la candelera riu, l’hivern és encara ben viu”.

Malgrat que aquesta és la dita més coneguda, també hi ha segones parts: “Tant si riu com si plora, mig hivern fora”, o “tant si plora com si riu, el fred és viu”.

El refranyer popular conté dites per a tots els gustos, algunes que fins i tot són ben poc comprometedores com aquell que diu que  “Tant si plora, com si riu, l’hivern encara és viu”,  o bé d’altres que no acostumen mai a fallar “Plourà o no plourà (per la Candelera) l’hivern s’acabarà”.

Enguany la Candelera ni riu ni plora

Enguany, curiosament, la Candelera s’està comportant pràcticament igual que l’any passat, és a dir, ha començat amb el cel tapat després de la pluja de darrera hora del dia anterior, ens ha regalat moltes estones de sol al llarg del dia, però també un ruixat curt a mitja tarda.

Fer el pronòstic d’acord amb el refranyer aquest any no és senzill, una opció seria predir que no ha de fer gaire fred, però tampoc bonança, d’ara endavant. Ara bé, l’any passat, per bé que la Candelera també va ser incerta, l’hivern encara tenia corda per a dies, amb fred intens i nombroses nevades a Barcelona.

Què diuen els mapes?

A curt termini els mapes apunten que el fred d’hivern ens continuarà acompanyant. Diumenge, malgrat que tornarà a fer sol, el termòmetre es mantindrà per la banda baixa i bufarà moderat el vent de mestral, un fet que accentuarà encara més la sensació de fredor.

La setmana s’iniciarà amb baixes temperatures i la matinada de dilluns, 4 de febrer, podria ser la més freda dels darrers dies. L’arribada de l’anticicló, però, garantirà uns dies de bonança i menys fred entre dilluns i mitjans de  setmana vinent. Entre dijous, 7, i divendres, 8 de febrer, el pas d’un front podrà deixar algun xàfec a l’entorn de Barcelona i obrirà les portes a un nou descens de les temperatures.

El termòmetre tornaria a recuperar-se a partir del cap de setmana vinent i, segons els mapes a mitjà termini, marcaria valors lleugerament superiors als habituals fins a mitjans de febrer.

Per conèixer el pronòstic llarg termini convé consultar els models estacionals de previsió, els quals tenen poca fiabilitat, però sí que són sovint força indicatius de les tendències pel que fa a la temperatura o la precipitació.

Els models de l’agència americana NOAA indiquen que, tant el febrer com el març podrien deixar-nos temperatures a l’entorn de la normalitat a Catalunya, és a dir, que faria el fred que ha de fer.

Pel que fa a la precipitació, marquen que el segon mes de l’any podria ser més plujós (o nivós) del normal al Pirineu i sectors de l’oest de Catalunya. La precipitació seria superior a l’habitual al sud d’Europa —a l’entorn del Mediterrani— una evidència que ens podria fer pensar en la persistència de baixes pressions a latituds baixes, i d’anticiclons al nord del continent Europeu.

El març, en canvi, ens deixaria precipitacions a l’entorn de la mitjana.

mapa temperatura
Anomalia de temperatura al febrer. Font: NOAA
Mapa de precipitació
Anomalia de precipitació durant el mes de febrer. Font: NOAA

Què ha dit la marmota Phil?

L’equivalent americà de la Candelera pel que fa a la meteorologia és el dia de la Marmota, un mètode emprat pels grangers per preveure la data de finalització de l’hivern. Es basa en l’anàlisi del comportament d’una marmota quan acaba la hivernació el dia 2 de febrer. Si quan surt no veu la seva ombra, l’hivern s’acabarà aviat; si, per contra, fa sol i la veu, torna a entrar al cau i això significa que l’hivern encara s’allargarà durant sis setmanes més.

Enguany la marmota Phil no s’ha vist la seva ombra, tot pronosticant, per tant, que enguany la primavera arribarà aviat.